Jak przygotować krystalizowany imbir?
Imbir jest jedną z moich ulubionych przypraw. Uwielbiam ciepły i lekko pikantny smak imbiru, ale, co ważniejsze, jest to również bardzo zdrowy produkt. Imbir jest pomocny przy problemach trawiennych, w tym przy niestrawności i mdłościach. Imbir można dodawać do potraw w postaci świeżej lub suszonej, ale istnieje także opcja krystalizowania, czyli kandyzowania imbiru, która nadaje się do wszelkiego rodzaju przepisów. Aby kandyzować imbir w domu, trzeba zakupić dość dużą ilość świeżego imbiru. Oto jak to zrobić: Składniki: - 0,3 kilograma świeżego imbiru (obranego) - woda - około 0,3 kilograma cukru
![Jak zrobić krystalizowany imbir](https://i.iplsc.com/000AU3RS68MIPYQS-C322-F4.webp)
![Imbir w cukrze właściwości](https://i.iplsc.com/000AU3RTVVSDF49X-C322-F4.webp)
Pokrój imbir ma plasterki średniej grubości. Plastry powinny być tej samej grubości, żeby gotowały się równomiernie.
Umieść pokrojony imbir w garnku na kuchence i wlej tyle wody, aby tylko zakryć imbir. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw na 45 minut.
![Imbir kandyzowany](https://i.iplsc.com/000AU3RUR8VPXL5X-C322-F4.webp)
Dodaj cukier do plasterków imbiru i pozostałej wody. Ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Pozwól, aby mikstura gotowała się, mieszaj od czasu do czasu, przez około 20 minut.
Odcedź plasterki imbiru na sitku, zachowując powstały syrop.
![Imbir właściwości odżywcze](https://i.iplsc.com/000AU3RVUQ7Q4EPD-C322-F4.webp)
Odłóż plasterki do wyschnięcia. Posyp je cukrem po jednej stronie. Pozostaw do wyschnięcia na kilka godzin, a następnie odwróć i posyp drugą stronę cukrem.
Posypane cukrem i całkowicie suche plastry schowaj w szczelnym pojemniku. Możesz je tam przechowywać nawet przez kilka miesięcy.