Jak przygotować switchel?
Czy słyszałeś kiedyś o napoju zwanym switchel? W Polsce występuje niekiedy jako punch, imbir wodny czy swizzy drink. Napój ten pochodzi z Karaibów i niestety nie udało mu się uzyskać ogromnej popularności po za granicami regionu Morza Karaibskiego.
Czym właściwie jest switchel? Switchel to napój na bazie octu jabłkowego, wody i naturalnych słodzików oraz środków aromatyzujących takich jak syrop klonowy i korzeń imbiru. Napój ten robi się dość szybko, a jego właściwości oczyszczające pomagają pozbyć się z organizmu toksyn. Podobnie jak inne napoje wykonane z naturalnych składników, switchel ma ogromny pakiet witamin i jest źródłem składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poniżej znajdują się składniki tego drogocennego napoju oraz wszystkie korzyści jakie oferuje swizzy drink.
Ocet jabłkowy: jest naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak magnez, wapń, a także potas. Wiele osób nie przepada za silnym aromatem octu jabłkowego, jednak po dodaniu miodu i imbiru jest on praktycznie niewyczuwalny.
Miód: uniwersalny i naturalny środek na przeziębienie i grypę dostępny w każdym domu. Sam miód ma tyle witamin, przeciwutleniaczy i enzymów, że pozwala zwalczyć stany zapalne, które pojawiają się w naszym organizmie.
Imbir: ma wiele właściwości przeciwzapalnych i niebanalny aromat. Od pokoleń jest uznany jako remedium na problemy trawienne, nudności i choroby układu trawiennego. Dodany do napoju równoważny słodki smak miodu i nadaje posmak delikatnej goryczy.
Sok z limonki: do naszego napoju dodajemy również odrobinę świeżego soku z limonki do smaku, jednak cytrus jest też dobrym źródłem witaminy C, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Jak przygotować switchel?
Potrzebne składniki:
-2 łyżki octu jabłkowego
-3 łyżki miodu
-połowa niewielkiego kawałka świeżego, obranego i mielonego imbiru
-4 szklanki wody
-1/2 soku z limonki, dodatkowo kilka plasterków limonki
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w dużym słoju i umieścić w lodówce na jedną noc. Następnie rozlewać do ozdobnych szklanek i dodać kilka kostek lodu. Smacznego!