Jak przyrządzić domowe bułeczki

Masz ochotę na chrupiące bułeczki pełne zdrowych ziaren? Upiecz je sama, to nie jest trudne!

Bułki z ziarnami są nie tylko pyszne, ale też zdrowe
Bułki z ziarnami są nie tylko pyszne, ale też zdrowe123RF/PICSEL

Rozpocznij od przesiania przez gęste sitko mąki pszennej. To bardzo ważny zabieg, który napowietrzy mąkę  i sprawi, że ciasto będzie pulchne. Dopiero później przygotuj zaczyn z drożdży, ciepłej wody oraz mąki i odstaw go do wyrośnięcia.

Wyrabianie

Na koniec do ciasta wsyp ziarenka lub pestki i zamieszaj. Jeśli jest ono za gęste, wlej jeszcze odrobinę wody. Naczynie nakryj lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 2 godz. ciasto ponownie zagnieć, aby usunąć nadmiar gazów.

Wyrastanie

Kiedy zaczyn wyrośnie, wsyp resztę podanej w przepisie mąki, dolej ciepłą (nie gorącą!) wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Im dłużej będziesz to robić, tym piękniej potem wyrośnie! Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, dolej stopione masło.

Bardzo zdrowe dodatki

Do ciasta na bułeczki możesz dodać siemię lniane, sezam, mak, pestki dyni lub słonecznika, a nawet... suszone igiełki rozmarynu!

Pieczenie

Bułeczki najlepiej jest piec w natłuszczonych i posypanych mąką foremkach. Nałóż do nich małe porcje ciasta (do połowy wysokości). Wierzchy posmaruj ciepłym mlekiem i posyp ziarnami (np. dynią, sezamem, makiem). Kiedy bułeczki ponownie wyrosną, piecz je 25 minut w temp. 180 st.

Pycha dodatek!

Domowe bułeczki zyskają wyjątkowy smak, gdy podasz je z masełkiem ziołowo-czosnkowym.

Ekspresowe rady

Podczas pieczenia drożdżowych bułeczek nie otwieraj piekarnika. Bułeczki pękają? Zmniejsz temperaturę o 20 st.!

Drzwiczki uchyl dopiero, gdy bułki ładnie się zrumienią i wyłączysz piekarnik. Bułeczki wyjmij po 15 minutach.

Gorące bułki przenieś na kratkę i pozostaw je, by całkiem wystygły. Bułki przechowuj w papierowej torbie.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas