Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.

masło jak rozpuścić
masło jak rozpuścić© Photogenica
masło rozpuszczanie
© Photogenica

Do zmiękczenia masła będziemy potrzebować: papieru do pieczenia i wałka do ciasta. Na stolnicę lub blat kuchennym wykładamy pojedynczą kartkę papieru do pieczenia. Na papier kładziemy kawałek masła.

wałkowania masła
© Photogenica

Przykrywamy masło kartką papieru i zaczynamy je rozwałkowywać. Przyciśnij je mocno wałkiem i roluj tak jakbyś wałkowała ciasto. Wałkuj do czasu, aż masło będzie cienkie.

masło rozpuszcznie
© Photogenica

Warstwa masła nie może być cieńsza niż 6mm. Sprawdzaj palcami konsystencję masła, powinno być twarde. Z papieru powinno odchodzić bez problemu. Jeśli masło rozpływa się pod dotknięciem palca, jest zbyt miękkie. Wówczas włóż je ponownie do lodówki na parę minut, aż stwardnieje.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas