Jak ugotować jajka w koszulkach?

Jajka powinny gościć w naszej codziennej diecie, ponieważ dostarczają cennych wartości odżywczych. To źródło wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, białka, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, które mogą obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu w organizmie. Jajka można serwować na wiele sposobów, ale najczęściej przyrządzamy z nich jajecznicę, gotujemy w skorupach albo smażymy. Choć wiele osób słyszało o jajku w koszulce, niewielu stara się je przyrządzić, gdyż z pozoru wydaje się to trudne. Nic bardziej mylnego. W łatwy sposób można je przygotować i raczyć się wyśmienitym jajkiem z płynnym żółtkiem w środku. Jak ugotować jajko w koszulce?

Jajko w koszulce
Jajko w koszulce ©123RF/PICSEL

Najprostsza metoda

Gotująca się woda
©123RF/PICSEL

Jajko w koszulce, zwane również poszetowe lub perdut, to jajko gotowane w wodzie bez skorupki. Białko jest ścięte, a żółtko płynne. Wielu osobom może kojarzyć się z jajkami po benedyktyńsku – i słusznie. Jego przyrządzenie nie jest skomplikowane. Wystarczy w dużym garnku zagotować dwa litry wody, dodać do niej ok. ¾ szklanki octu i łyżeczkę soli. Gdy woda zaczyna wrzeć, łyżką należy zrobić wir i wpuścić do niego rozbite jajko. Całość należy delikatnie mieszać, a po trzech minutach wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Co zrobić, kiedy jajko w koszulce nie wychodzi?

Jajko w koszulce
©123RF/PICSEL

Tradycyjna metoda, rekomendowana przez szefów kuchni, nie wydaje się skomplikowana, jednak nie zawsze jajko w koszulce wychodzi takie, jak powinno. Jeśli próby kończą się niepowodzeniem, można sobie pomóc w bardzo łatwy sposób. Wystarczy sięgnąć po folię spożywczą! Należy wyciąć z niej prostokąt, zrobić z niego „sakiewkę”, wbić jajko i zawinąć tak, aby środek nie wypłynął. Całość wystarczy wrzucić do wrzącej wody i po trzech minutach wyjąć za pomocą łyżki.

Jajko w mikrofali

Mikrofalówka
©123RF/PICSEL

Jajko w koszulce można również przygotować w mikrofalówce. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie minutę. Co należy zrobić? Wystarczy przygotować wysoką, ceramiczną miseczkę o pojemności nie mniejszej niż 250 ml i wlać do niej pół szklanki zimnej wody. Następnie do środka wbić jedno jajko (musi być całkowicie zakryte). Całość przykryć talerzykiem i włożyć na minutę do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc gotowania. Po tym czasie jajko wystarczy delikatnie wyjąć za pomocą łyżki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas