Jak ugotować jajka w koszulkach?

Jajka powinny gościć w naszej codziennej diecie, ponieważ dostarczają cennych wartości odżywczych. To źródło wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, białka, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, które mogą obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu w organizmie. Jajka można serwować na wiele sposobów, ale najczęściej przyrządzamy z nich jajecznicę, gotujemy w skorupach albo smażymy. Choć wiele osób słyszało o jajku w koszulce, niewielu stara się je przyrządzić, gdyż z pozoru wydaje się to trudne. Nic bardziej mylnego. W łatwy sposób można je przygotować i raczyć się wyśmienitym jajkiem z płynnym żółtkiem w środku. Jak ugotować jajko w koszulce?

Jajko w koszulce
Jajko w koszulce ©123RF/PICSEL
Jajka faszerowane groszkiemInteria Kulinaria

Najprostsza metoda

Gotująca się woda
©123RF/PICSEL

Jajko w koszulce, zwane również poszetowe lub perdut, to jajko gotowane w wodzie bez skorupki. Białko jest ścięte, a żółtko płynne. Wielu osobom może kojarzyć się z jajkami po benedyktyńsku – i słusznie. Jego przyrządzenie nie jest skomplikowane. Wystarczy w dużym garnku zagotować dwa litry wody, dodać do niej ok. ¾ szklanki octu i łyżeczkę soli. Gdy woda zaczyna wrzeć, łyżką należy zrobić wir i wpuścić do niego rozbite jajko. Całość należy delikatnie mieszać, a po trzech minutach wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Co zrobić, kiedy jajko w koszulce nie wychodzi?

Jajko w koszulce
©123RF/PICSEL

Tradycyjna metoda, rekomendowana przez szefów kuchni, nie wydaje się skomplikowana, jednak nie zawsze jajko w koszulce wychodzi takie, jak powinno. Jeśli próby kończą się niepowodzeniem, można sobie pomóc w bardzo łatwy sposób. Wystarczy sięgnąć po folię spożywczą! Należy wyciąć z niej prostokąt, zrobić z niego „sakiewkę”, wbić jajko i zawinąć tak, aby środek nie wypłynął. Całość wystarczy wrzucić do wrzącej wody i po trzech minutach wyjąć za pomocą łyżki.

Jajko w mikrofali

Mikrofalówka
©123RF/PICSEL

Jajko w koszulce można również przygotować w mikrofalówce. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie minutę. Co należy zrobić? Wystarczy przygotować wysoką, ceramiczną miseczkę o pojemności nie mniejszej niż 250 ml i wlać do niej pół szklanki zimnej wody. Następnie do środka wbić jedno jajko (musi być całkowicie zakryte). Całość przykryć talerzykiem i włożyć na minutę do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc gotowania. Po tym czasie jajko wystarczy delikatnie wyjąć za pomocą łyżki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas