Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

Pierogi zawojowały świat

Reklama

Polskie pierogi, rosyjskie pielmieni, chińskie jiaozi, gruzińskie chinkali, włoskie ravioli czy hiszpańskie empanadas - pierogi mają wiele imion. Choć różnią się nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo nadziewano je jagnięciną z dodatkiem mieszanki ziół, a następnie stosowano jako remedium na ból uszu, czemu też zawdzięczały swój pierwotny wygląd. Do Europy pierogi przywędrowały dopiero w XIII wieku dzięki podróżom morskim oraz lądowym. I w mig osiągnęły sławę, stając się kluczową pozycją jadłospisów wielu krajów.

Obecnie pierogi, zwłaszcza ruskie, są uważane za tradycyjną staropolską potrawę. I nie ma się czemu dziwić, bowiem Polacy osiągnęli kulinarne mistrzostwo w ich przyrządzaniu. Dziś pierogi stanowią niejako dumę narodową oraz obowiązkowy punkt dla każdego odwiedzającego nasz kraj. Równie często goszczą na rodzimych stołach, jak zawsze zachwycając smakiem. Przepisy na pierogi można dwoić i troić, my pokażemy Ci najlepsze triki na ich przygotowanie. Do dzieła!

Bez farszu ani rusz!

"Ślimak, ślimak pokaż rogi, dam Ci sera na pierogi"- jak słusznie rzecze stare, polskie porzekadło klasycznym dodatkiem do potrawy jest twaróg. Ten biały jegomość zapewnia pierogom ruskim, serowym czy tym wypełnionym po brzegi szpinakiem nie tylko charakterystyczny smak, ale również doskonale skleja ze sobą wszystkie składniki. Dzięki niemu formowanie pierożków to czysta przyjemność! Tak naprawdę nadziewać je możesz praktycznie wszystkim - ogranicza Cię jedynie wyobraźnia! Pierogi rewelacyjnie dogadają się zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Słodyczy dodadzą rozmaite owoce, zwłaszcza sezonowe. Śmiało zawijajmy w pierogowe ciasto truskawki, maliny, jabłka, jagody czy kawałki dyni. Całość warto posypać cukrem, polać śmietaną, a nawet uatrakcyjnić smak aromatyczną czekoladą. To sprawdzony sposób na pyszny deser i obiad w jednym! Jeśli jednak wolisz bardziej wytrawną wersję, mamy coś w sam raz dla Ciebie! Skuś się na tradycyjne ruskie z serem i ziemniakami, wigilijne z kapustą i grzybami albo wypróbuj coś w klimacie fusion! Co powiesz na ciasto solidnie nadziane serem mozzarella oraz suszonymi pomidorami? Odrobina ekstrawagancji nigdy nie zaszkodzi! Jednym słowem - pierogowe farsze stanowią przeróżne wariacje łączące ze sobą sery, kasze, warzywa, rośliny strączkowe, mięso, a nawet ryby. Dodawaj do nich świeże zioła i chrupiące skwarki. Do wyboru, do koloru! Łącz, lep, eksperymentuj! Zasmakuj we wszystkich pierogowych pomysłach!

Ciasto na pierogi - dobrze ulepione

Mamy już farsz, nadeszła kolej na ciasto! Pierogi swój charakterystyczny kształt oraz smak zawdzięczają nie tylko temu, co w środku - dużo zależy także od dobrze przygotowanego ciasta. Zazwyczaj robi się je z mąki, odrobiny wody oraz jajka. To bardzo proste! Ciasto oczywiście można urozmaicić o przyprawy, na przykład sól, jak również tłuszcz, np. w postaci oleju lub oliwy z oliwek. Bez problemu znajdziemy też przepisy na pierogi z masy drożdżowej czy też zrobione z ciasta francuskiego. Istna Francja - elegancja na talerzu! Jak wygląda sam proces lepienia pierogowych dzieł sztuki? Sposoby babć nigdy nie zawodzą! Wystarczy, że z rozwałkowanego ciasta wytniesz krążki. Tu pomocne okażą się wszelkiego rodzaju szklanki albo miski. Wybór naczynia zależy od tego, jaki rozmiar pieroga chcesz uzyskać. Następnym krokiem jest nałożenie farszu oraz zlepienie końców ciasta, w taki sposób, aby powstały fantazyjne stożki, sakiewki, trójkąty bądź półkola. Pozostało już tylko ugotować powstałe arcydzieła. I voila - gotowe!

Pierogi ruskie - smak polskiej tradycji

Tradycyjne, bo z Polski, choć nazwa może zmylić niejednego globtrotera! Smakowite ziemniaczano - twarogowe zawijasy z dodatkiem cebulki i boczku to danie, którego grzech nie spróbować. Dlaczego zatem pierogi określa się mianem "ruskich"? Kultowe polskie pierogi tak naprawdę nie mają nic wspólnego z Rosją. Co ciekawe, rarytasy te inaczej nazywa się pierogami galicyjskimi. Sam przydomek jest efektem nie tyle wyobraźni kucharzy, ile zawirowań historycznych i łączącej się z nimi zmiany granic naszego kraju. Po II wojnie światowej Polska straciła Lwów, a danie zaczęto tytułować "ruskimi", odnosząc się nie do rosyjskich terenów, a do Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich.

W kuchni drugorzędną sprawę stanowi nazwa czy pochodzenie potrawy. Najważniejszy jest smak tego, co podamy na stół. A pierogi, bez wątpienia, rozpieszczą podniebienie każdego, nawet najbardziej wybrednego konesera kulinarnych przysmaków. Klasyczne, wegetariańskie czy z twistem? Już dziś zacznij swoją przygodę ze smakowitym bogactwem pierogowych przepisów. 

Dowiedz się więcej na temat: pierogi

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje