Jak upiec chleb z dodatkiem piwa?

Przepis na piwny chleb jest niezwykle prosty. Upieczesz go ze składników, które przeważnie masz pod ręką w kuchni. Na pewno zachwycisz się jego smakiem.

chleb z piwem
chleb z piwem© Photogenica
chlebek
© Photogenica

Jeśli do tej pory bałaś się piec chleb w domu sądząc, że jest to za trudne, ten przepis będzie dla ciebie idealny. Piwny chleb możesz serwować z mięsnymi zupami, pieczonym kurczakiem lub grillowanym stekiem.

Składniki:

piwo do chleba
© Photogenica

3 szklanki mąki

4 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ szklanki brązowego cukru

340 ml piwa

½ łyżeczki soli

chlebek piwny
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie wlej piwo i dokładnie wszystko wymieszaj na gładką masę. Gotowe ciasto przelej do formy. Piecz około 45 - 55 minut, aż wierzch chleba będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas