Jak upiec chleb z dodatkiem piwa?
Przepis na piwny chleb jest niezwykle prosty. Upieczesz go ze składników, które przeważnie masz pod ręką w kuchni. Na pewno zachwycisz się jego smakiem.
Jeśli do tej pory bałaś się piec chleb w domu sądząc, że jest to za trudne, ten przepis będzie dla ciebie idealny. Piwny chleb możesz serwować z mięsnymi zupami, pieczonym kurczakiem lub grillowanym stekiem.
Składniki:
3 szklanki mąki
4 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanki brązowego cukru
340 ml piwa
½ łyżeczki soli
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie wlej piwo i dokładnie wszystko wymieszaj na gładką masę. Gotowe ciasto przelej do formy. Piecz około 45 - 55 minut, aż wierzch chleba będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia.