Jak w filmie - smażone zielone pomidory...
Choć nie przyznajemy się do tego otwarcie, lato ma się ku końcowi. Dzieci wróciły do szkoły, a na straganach pojawiają się pierwsze zwiastuny kończącego się sezonu: zielone pomidory. Można z nich przyrządzić pyszną konfiturę, wzbogaconą korzennymi przyprawami.
We Francji często przygotowuje się konfiturę z zielonych pomidorów, z końca sezonu, które nie zdążyły się zaczerwienić. Smaży się je w cukrze z dodatkiem aromatycznych przypraw: goździków, laski cynamonu, kminu, pieprzu, anyżu czy nawet imbiru - i wykorzystuje jako dodatek do pieczonych mięs czy tartinek.
Do przygotowania konfitury potrzebujemy: 1 kg zielonych pomidorów, laskę wanilii, 450 g cukru żelującego.
Umyte pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki. Kroimy na nieduże kawałki.
Na małym ogniu, przez 30 minut, gotujemy kawałki pomidora z cukrem i laską wanilii przekrojoną na pół. Przecieramy masę przez sito i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Jeśli będzie potrzeba, gotujemy kolejne 10 minut, aż pomidory będą dobrze usmażone.
Wlewamy dżem do uprzednio wyparzonych słoiczków - pamiętajmy, by wcześniej wyjąć wanilię. Zakręcamy słoiki i odstawiamy je do wystygnięcia do góry dnem. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras