Jak wykorzystać liście czarnej porzeczki?

Owoce czarnej porzeczki, nazywanej także smrodynią, mają szerokie zastosowanie kulinarne. Ich słodko-kwaśny smak wzbogaca nalewki, soki, dżemy i sosy do wytrawnych mięs. Na uwagę zasługują liście czarnej porzeczki, które świetnie sprawdzają się nie tylko w kuchni, ale od lat zajmują też ważne miejsce na liście składników o leczniczych właściwościach, chętnie wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Wybornie smakują jako dodatek do kiszonych ogórków, pomagają także radzić sobie z dotkliwymi ukąszeniami owadów. Jakie jeszcze jest zastosowanie liści czarnej porzeczki? Można być zaskoczonym ich wszechstronnością!

Do czego używać liści czarnej porzeczki?
Do czego używać liści czarnej porzeczki?123RF/PICSEL

Liście czarnej porzeczki - właściwości

Niepozorne liście są skarbnicą fitoncydów, czyli substancji organicznych, które hamują rozwój drobnoustrojów oraz grzybów. Z tego względu znajdują zastosowanie w lecznictwie, ale zdarza się, że są wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako środki konserwujące. W liściach czarnej porzeczki znajdują się także garbniki, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz właściwości ściągające, co jest istotne zwłaszcza w kontekście dbania o skórę i leczenia np. opryszczki lub przeciwdziałania wysypce.

Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?Interia Kulinaria

Mówiąc o właściwościach liści czarnej porzeczki, nie można pominąć flawonoidów, które wspierają naczynia krwionośne, ograniczając ryzyko chorób układu krążenia. Mają również działanie moczopędne i rozkurczowe, pomagają usuwać toksyny z organizmu. Podobnie jak owoce czarnej porzeczki, liście bogate są w witaminę C, sprzyjającą budowaniu odporności i przyspieszającą proces gojenia się ran.

Kiedy zbierać liście czarnej porzeczki?

Liście czarnej porzeczki mają szereg leczniczych właściwości
Liście czarnej porzeczki mają szereg leczniczych właściwości123RF/PICSEL

Liście czarnej porzeczki zbierać można w okresie dojrzewania owoców, który przypada na maj oraz czerwiec. Poleca się robić to w suchy i ciepły dzień. Istnieje jednak wielu amatorów zbierania liści w sierpniu, którzy twierdzą, że właśnie wtedy ich smak oraz aromat są mocniejsze. Niezależnie od wybranego terminu, skupiać się trzeba na ładnych liściach o intensywnie zielonej barwie, bez śladów uszkodzeń, gnicia czy podejrzanych nalotów.

Napar z liści czarnej porzeczki

Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie świetnie działa na schorzenia układu moczowego oraz bóle reumatyczne. Łyżeczkę suszonych i sproszkowanych liści  wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut - koniecznie pod przykryciem. Przelej przez sito i gotowe! Domową miksturę możesz spożywać dwa razy dziennie.

Herbata z czarnej porzeczki
Herbata z czarnej porzeczki123RF/PICSEL

Czarna porzeczka: Działanie na owady

Dokładniej rzecz ujmując, chodzi o łagodzenie efektów ukąszeń owadów, w tym znienawidzonych komarów. Świeże liście czarnej porzeczki zgnieć w rękach i pocieraj miejsce, które boli lub swędzi. Szybko poczujesz ulgę!

Tradycyjny sposób na rany

Okłady z liści czarnej porzeczki od wieków stosowano, by ukoić ból oraz przyspieszyć regenerację skóry. Odżywiają ją, jednocześnie okazując się naturalnym sposobem na trudno gojące się rany.

Stosuj okład z liści czarnej porzeczki na ukąszenia komarów
Stosuj okład z liści czarnej porzeczki na ukąszenia komarów123RF/PICSEL

Liście czarnej porzeczki do kiszonych ogórków

Do standardowego zestawu marynaty do kiszonek, czyli chrzanu, kopru i czosnku, warto dodać także liście czarnej porzeczki. Nadają całości ciekawszego, bardziej wytrawnego smaku i aromatu. Zarazem wpływają pozytywnie na jędrność i trwałość domowych przetworów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas