Jak zrobić bezglutenowe orzechowe ciasto?
Ciasto wykonane z mąki orzechowej i oliwy z oliwek jest subtelnie słodkie i pyszne. Mąkę orzechową można zastąpić mąką z kasztanów. Oba rodzaje mąki bardzo łatwo można znaleźć w każdym sklepie ze zdrową żywnością.
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki orzechowej
1 łyżka cukru kokosowego lub innej zdrowej substancji słodzącej
szczypta soli
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 i ½ szklanki wody
¼ szklanki rodzynek
¼ szklanki orzechów laskowych
1 gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Delikatnie natłuść oliwą dwie małe, okrągłe formy do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i wodę. Foremki wstaw do piekarnika na minutę. Wyjmij i wlej na nie ciasto. Na wierzchu jednego ułóż rodzynki a na drugim posiekane orzechy laskowe. Posyp świeżym rozmarynem.
Wstaw ciasta do piekarnika i piecz przez około 15-25 minut, aż powierzchnia będzie sucha i spękana. Wyjmij z pieca. Serwuj na ciepło lub na zimno. Ciasto można podawać z syropem klonowym lub z syropem z agawy.
W wersji niewegańskiej można serwować z ricottą i miodem.