Za chwilę wypełni targi i warzywniaki. Ma mało kalorii i sprzyja jelitom
Oto jeden z sezonowych przysmaków, na który wielu smakoszy czeka z utęsknieniem. Rabarbar kojarzy się z widokiem sielskich, wiejskich ogrodów, a wraz z nadejściem wiosny przez niejedną osobę jest niecierpliwie wypatrywany w warzywniakach. Kiedy zaczyna się sezon na rabarbar i dlaczego nie warto ignorować jego roli w diecie?

Spis treści:
Kiedy zaczyna się sezon na rabarbar?
Po zimie, kiedy brakuje świeżych owoców i warzyw, nie możesz doczekać się smaku słodko-kwaśnych, czerwonawych łodyg? Rabarbar, znany też jako rzewień, nie każe na siebie długo czekać. Pierwszych egzemplarzy wypatrywać można już pod koniec kwietnia, a szczyt sezonu przypada na maj i czerwiec.
Co prawda jest dostępny przez cało lato, jednak nie zaleca się przeprowadzać późniejszych zbiorów. Wszystko przez to, że rabarbar staje się włóknisty i gorzki. Dobra wiadomość jest taka, że rabarbar nadaje się do mrożenia, więc smak wiosny i początku lata można z łatwością przechować na długie miesiące.

Zwróć uwagę podczas zakupów. Taki rabarbar jest najsłodszy
Jadalną częścią rabarbaru są ogonki liściowe, charakteryzujące się kwaśnym smakiem z przyjemnymi owocowymi nutami. Jedząc je na surowo, wiele osób zanurza łodygi w cukrze lub miodzie, popularne są połączenia rabarbaru ze słodkimi owocami, np. jabłkami lub truskawkami, aby zrównoważyć smaki. Nie każdy jednak wie, że cierpkość nie musi być znakiem rozpoznawczym warzywa. Im rabarbar bardziej czerwony, tym słodszy, więc warto kierować się tym kryterium podczas zakupów.
Czy rabarbar jest zdrowy?
Rzewień kojarzy ci się z rośliną prosto z babcinego ogródka? Wspomnienia smaków z beztroskich czasów dzieciństwa nie są jedynym powodem, przez który warto włączyć go do diety. Rabarbar to swojska skarbnica składników odżywczych.
- Stanowi źródło błonnika, wspomagającego trawienie i regulującego pracę jelit.
- Zawiera witaminę K, niezbędną dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi.
- W warzywie nie brakuje luteiny, czyli składnika odpowiadającego za kondycję wzroku i zachowanie ostrości widzenia przez długie lata.
- Uznawany jest za roślinne źródło wapnia. To pierwiastek budulcowy kości i zębów. Warunkuje też prawidłową pracę mięśni i funkcjonowanie układu hormonalnego.
- W sezonie korzystaj z jego potencjału jako skarbnicy witaminy C. Jest ważna nie tylko dla odporności organizmu, ale także syntezy kolagenu potrzebnego dla wzmacniania naczyń krwionośnych i utrzymania jędrności oraz elastyczności skóry.
Na co pomaga rabarbar? Zajadaj podczas odchudzania
Niska kaloryczność (100 g warzywa to zaledwie 21 kcal) czyni z rabarbaru pomocnego sprzymierzeńca odchudzania. Oczywiście, pod warunkiem że nie będziemy jeść go zanurzonego w cukrze lub połączonego z bitą śmietaną. Dodatkowo reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Sprzyja też obniżaniu cholesterolu. Warto pamiętać, że cechuje się niskim indeksem glikemicznym, więc jest odpowiedni dla osób, które muszą stale kontrolować poziom cukru.

Przeciwwskazania
Mimo że nie brakuje korzyści wynikających z jedzenia rabarbaru, niektórzy muszą zachować ostrożność. Z uwagi na zawartość szczawianów, sezonowego przysmaku unikać powinny osoby z chorobami nerek, dną moczanową i reumatyzmem.