Za chwilę wypełni targi i warzywniaki. Ma mało kalorii i sprzyja jelitom

Dlaczego warto jeść rabarbar? To sezonowy skarb
Dlaczego warto jeść rabarbar? To sezonowy skarbNatalia Wimberley123RF/PICSEL

Kiedy zaczyna się sezon na rabarbar?

Rabarbar na drewnianej desce do krojenia, w tym łodygi w całości oraz kawałki pocięte na mniejsze części, z widoczną zielono-różową kolorystyką.
Rabarbar nadaje się zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych 123RF/PICSEL

Zwróć uwagę podczas zakupów. Taki rabarbar jest najsłodszy

Czy rabarbar jest zdrowy?

  • Stanowi źródło błonnika, wspomagającego trawienie i regulującego pracę jelit.
  • Zawiera witaminę K, niezbędną dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi.
  • W warzywie nie brakuje luteiny, czyli składnika odpowiadającego za kondycję wzroku i zachowanie ostrości widzenia przez długie lata.
  • Uznawany jest za roślinne źródło wapnia. To pierwiastek budulcowy kości i zębów. Warunkuje też prawidłową pracę mięśni i funkcjonowanie układu hormonalnego.
  • W sezonie korzystaj z jego potencjału jako skarbnicy witaminy C. Jest ważna nie tylko dla odporności organizmu, ale także syntezy kolagenu potrzebnego dla wzmacniania naczyń krwionośnych i utrzymania jędrności oraz elastyczności skóry.

Na co pomaga rabarbar? Zajadaj podczas odchudzania

Wiosną i wczesnym latem ciesz się smakiem rabarbaru
Wiosną i wczesnym latem ciesz się smakiem rabarbaru123RF/PICSEL

Przeciwwskazania

Crumble z rabarbaremINTERIA.TVInteria.tv