Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?
Frytki to smaczna przekąska, po którą chętnie sięga wiele osób. Niestety jest to również bomba kaloryczna, zwłaszcza gdy ziemniaki są smażone na głębokim oleju. Można jednak przygotować ich zdrowszą wersję i zrobić pyszne frytki w piekarniku. Aby były chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku, warto trzymać się kilku prostych zasad. Dzięki temu staną się jeszcze lepsze od tradycyjnych frytek. Można przygotować je zarówno z ziemniaków, jak i innych zdrowych warzyw, np. z batatów czy dyni. Poniżej przedstawiamy najciekawsze przepisy na dietetyczne, chrupiące frytki.
Chrupiące frytki z piekarnika
Jeśli chcemy, by frytki były mniej kaloryczne, warto upiec je w piekarniku zamiast na głębokim oleju. Postępując według tego przepisu, wyjdą nam frytki o niepowtarzalnym aromacie i smaku. Do przygotowania 3-4 porcji frytek potrzebujemy kilograma ziemniaków. Należy je obrać i umyć, a następnie pokroić je w słupki. Następnie przekładamy je do miski z zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na pół godziny. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru skrobi, przez co frytki będą jeszcze bardziej chrupiące. Po tym czasie wyjmujemy frytki i płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Wsypujemy do miski i mieszamy z 2-3 łyżkami oleju i dodajemy ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, rozmaryn czy ostrą lub słodką paprykę. Frytki należy ułożyć na blachę wyłożoną papierem, zachowując między nimi odstępy. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut, by frytki uzyskały złocistą skórkę. W połowie pieczenia warto obrócić frytki na drugą stronę.
Frytki bez oleju
Jeszcze lepszą wersją frytek mogą być te upieczone bez dodatku tłuszczu. Wystarczy pokrojone i osuszone ziemniaki posypać mąką kukurydzianą z każdej strony. Do miski należy wbić białka z dwóch jajek i wsypać do nich przyprawy, np. sól, oregano, bazylię. Wrzucamy do miski ziemniaki i mieszamy dokładnie z białkami. Frytki układamy na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy piekarnik na 220 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut aż do zarumienienia. Frytki można podawać z ulubionymi sosami lub z sałatką warzywną.
Frytki z batatów
Alternatywą dla tradycyjnych frytek mogą być te przygotowane z batatów. Przy tej samej kaloryczności zawierają o wiele więcej składników odżywczych od zwykłych ziemniaków. Są bogatsze w błonnik, który stymuluje prace jelit i przyspiesza trawienie. Znajduje się w nich także bardzo dużo witaminy A i karotenoidów – silnych antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia i zmniejszających ryzyko wielu chorób. Aby zrobić frytki z batatów, należy 2-3 sztuki pokroić w słupki i wrzucić do miski z wodą na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie mieszamy bataty z olejem i przyprawami (np. tymiankiem, papryka czy oregano) i wykładamy na blachę. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190-200 stopniach, obracając w międzyczasie na drugą stronę.
Frytki z dyni
Zdrowszą wersją tradycyjnych frytek może być też pieczona dynia. Nie dość, że jest niskokaloryczna, to jeszcze zawiera wiele składników odżywczych. To skarbnica błonnika, potasu i witaminy A, świetnie działa na trawienie, ciśnienie tętnicze i kondycję skóry. Aby przygotować z niej frytki, należy przekroić jedną dynię na pół i pokroić w cienkie paski. Wkładamy je do miski z zimną wodą, po 30 minutach wyjmujemy i osuszamy. Posypujemy frytki mąką kukurydzianą, skrapiamy olejem i doprawiamy, np. ziołami prowansalskimi, oregano czy słodką lub ostrą papryką. Układamy frytki na blasze i pieczemy przez 10-15 minut w 220 stopniach. Frytki można posypać parmezanem, pietruszką lub świeżą bazylią.