Jak zrobić domowe krakersy z brązowego ryżu

Czy kupiłaś kiedyś w sklepie krakersy z brązowego ryżu? Są zaskakująco drogie, często zawierają niepotrzebne składniki i sprzedawane są w nieekologicznych opakowaniach. Radzę więc spróbować zrobić swoje własne krakersy, a są one bardzo proste w wykonaniu! Są smaczne i chrupiące – doskonałe do jedzenia z dipem lub bez.

Domowe krakersy
Domowe krakersy© Photogenica

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe krakersy
© Photogenica

Kup tortille z brązowego ryżu.

Pokrój tortille na trójkątne lub prostokątne paski.

Rozłóż je na papierze do pieczenia.

Krakersy z brązowego ryżu
© Photogenica

Są doskonałe same w sobie, ale jeśli chcemy dodać do nich soli lub jakichkolwiek przypraw sezonowych, trzeba lekko spryskać wodą powierzchnię każdego paska i po prostu posolić lub posypać przyprawami. (Będą dobrze przylegać po upieczeniu).

Piec w temperaturze 140°C przez około 30-35 minut do momentu, gdy tortille uzyskają lekko złoty kolor i będą chrupiące (nie twarde). Jeśli zostały wcześniej spryskane wodą, prawdopodobnie będą musiały pozostać w piekarniku dodatkowo 5-10 minut.

Krakersy przekąski
© Photogenica

Pozostaw je do ostygnięcia, a następnie przechowuj w dobrze zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej.

Gotowe!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas