Jak zrobić domowe krakersy z brązowego ryżu
Czy kupiłaś kiedyś w sklepie krakersy z brązowego ryżu? Są zaskakująco drogie, często zawierają niepotrzebne składniki i sprzedawane są w nieekologicznych opakowaniach. Radzę więc spróbować zrobić swoje własne krakersy, a są one bardzo proste w wykonaniu! Są smaczne i chrupiące – doskonałe do jedzenia z dipem lub bez.
![Domowe krakersy](https://i.iplsc.com/000AU4DBRQCIJ8IU-C322-F4.webp)
Sposób przygotowania:
![Przepis na domowe krakersy](https://i.iplsc.com/000AU4DC9UHX9ISE-C322-F4.webp)
Kup tortille z brązowego ryżu.
Pokrój tortille na trójkątne lub prostokątne paski.
Rozłóż je na papierze do pieczenia.
![Krakersy z brązowego ryżu](https://i.iplsc.com/000AU4DD181F35GT-C322-F4.webp)
Są doskonałe same w sobie, ale jeśli chcemy dodać do nich soli lub jakichkolwiek przypraw sezonowych, trzeba lekko spryskać wodą powierzchnię każdego paska i po prostu posolić lub posypać przyprawami. (Będą dobrze przylegać po upieczeniu).
Piec w temperaturze 140°C przez około 30-35 minut do momentu, gdy tortille uzyskają lekko złoty kolor i będą chrupiące (nie twarde). Jeśli zostały wcześniej spryskane wodą, prawdopodobnie będą musiały pozostać w piekarniku dodatkowo 5-10 minut.
![Krakersy przekąski](https://i.iplsc.com/000AU4DEPHDDPG7N-C322-F4.webp)
Pozostaw je do ostygnięcia, a następnie przechowuj w dobrze zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej.
Gotowe!