Jak zrobić domowy likier jajeczny z mlekiem?

Zamiast kupować gotowy likier jajeczny przygotuj sama w domu równie pyszny, a na pewno zdrowszy, ponieważ w pełni kontrolujesz dodawane składniki. Poza tym likier jest bajecznie prosty w przygotowaniu: potrzebujesz tylko 15 minut, aby go przygotować. Tak, nie mylisz się, tylko 15 minut, aby cieszyć się pysznym likierem jajecznym. Możesz go serwować samodzielnie lub używać jako dodatek do lodów, ciast czy innych deserów. Możesz go również przygotować w dwóch wersjach: z alkoholem i w wersji bezalkoholowej.

article cover
©123RF/PICSEL

Składniki:

©123RF/PICSEL

5 jaj

2/3 szklanki drobno mielonego cukru

2 ½ szklanki pełnotłustego mleka

¾ łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki cynamonu

1 kubek śmietany

½ szklanki burbonu ( opcjonalnie)

bita śmietana ( opcjonalnie)

©123RF/PICSEL

W misce z mikserem elektrycznym ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie gęsta i bladożółta. Odstaw miskę na bok. W średnim rondelku rozgrzej mleko, dodaj gałkę muszkatołową i cynamon. Zagotuj mleko i zdejmij z ognia. Ostudź. Stale mieszając stopniowo wlewaj letnie mleko do masy jajecznej.

©123RF/PICSEL

Mleko z masą jajeczną przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając. Pamiętaj, aby nie zagotować masy. Po 4 minutach zdejmij z ognia. Ostudź i dodaj śmietanę. Wymieszaj dokładnie. Schłodź w lodówce przez około godzinę. W wersji z alkoholem dodaj burbon i wymieszaj. Po schłodzeniu serwuj z bitą śmietaną, odrobiną cynamonu i otartą gałką muszkatołową.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas