Jak zrobić duszoną czerwoną kapustę z jabłkami

Świetny i smaczny przepis na surówkę do dań mięsnych. Kapusta z jabłkiem zdrowa, ale i równie pyszna. Przygotowanie jej wymaga cierpliwości, ale będzie ona wynagrodzona. Surówka smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień po jej sporządzeniu.

Czerwona kapusta
Czerwona kapusta© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 500g czerwonej kapusty

* 1 jabłko

* cebula

* 2 łyżki miodu

* 2 łyżki żurawiny

* 300ml czerwonego wina

* 100ml soku jabłkowego

* 8 jagód jałowca

* listek laurowy

* sól i pieprz

Poszatkuj kapustę
© Photogenica

Pierwsze co musisz zrobić to poszatkować kapustę. Dużym nożem przetnij główkę kapusty na pół, wytnij kłąb. Poszatkuj kapustę w cienkie paski. Posiekaj również drobno cebulę.

Duszona kapusta
© Photogenica

Uduś cebulę w maśle o dodaj do kapusty. Zeszklij kapustę z cebulą na czerwonym winie. Dodaj listek laurowy, jagody jałowca, sól i pieprz. Gotuj około 90 minut pod przykryciem. Nie zapomnij zamieszać od czasu do czasu.

Czerwona duszona kapusta
© Photogenica

Zetrzyj jabłko, wraz z żurawiną i miodem, dodaj do kapusty. Gotuj następne 30 minut. Kapusta jest gotowa do podania i smakuje lepiej niż ze sklepowej półki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas