Jak zrobić duszoną czerwoną kapustę z jabłkami
Świetny i smaczny przepis na surówkę do dań mięsnych. Kapusta z jabłkiem zdrowa, ale i równie pyszna. Przygotowanie jej wymaga cierpliwości, ale będzie ona wynagrodzona. Surówka smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień po jej sporządzeniu.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 500g czerwonej kapusty
* 1 jabłko
* cebula
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki żurawiny
* 300ml czerwonego wina
* 100ml soku jabłkowego
* 8 jagód jałowca
* listek laurowy
* sól i pieprz
Pierwsze co musisz zrobić to poszatkować kapustę. Dużym nożem przetnij główkę kapusty na pół, wytnij kłąb. Poszatkuj kapustę w cienkie paski. Posiekaj również drobno cebulę.
Uduś cebulę w maśle o dodaj do kapusty. Zeszklij kapustę z cebulą na czerwonym winie. Dodaj listek laurowy, jagody jałowca, sól i pieprz. Gotuj około 90 minut pod przykryciem. Nie zapomnij zamieszać od czasu do czasu.
Zetrzyj jabłko, wraz z żurawiną i miodem, dodaj do kapusty. Gotuj następne 30 minut. Kapusta jest gotowa do podania i smakuje lepiej niż ze sklepowej półki.