Jak zrobić jadalny syrop z mniszka lekarskiego?

<p>To apetyczny spos&oacute;b na wykorzystanie mniszka lekarskiego, a pochodzi on z Danii. To tradycyjna skandynawska receptura na syrop, kt&oacute;ry można przyrządzić latem. Doskonale smakuje z jogurtem i naleśnikami. Można go r&oacute;wnież użyć do pieczenia w piekarniku buraczk&oacute;w, marchewki czy ziemniak&oacute;w. Polej po prostu syropem warzywa i wł&oacute;ż je do piekarnika. Smakują doskonale. Z przepisu uzyskamy 230 g syropu.</p>

article cover
© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

około 50 kwiatów mniszka lekarskiego (tyko żółte płatki, zielone obetnij nożyczkami), 500 g pokrojonych zielonych jabłek, 1 l wody, około 500 g cukru, sok z jednej cytryny, opcjonalnie: 1 łodyga pokrojonego rabarbaru

© Photogenica

Jabłka, kwiaty mniszka, rabarbar, sok z cytryny i wodę umieść w garnku. Gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Przecedź tak otrzymaną masę przez lnianą szmatkę, tak by sok miał piękną, jasną, żółtą barwę i klarowną konsystencję.

© Photogenica

Zważ uzyskany sok i wlej go z powrotem do garnka. Dodaj do niego tyle cukru, ile sam waży (jedna szklanka cukru to około 200 gramów). Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż masa zacznie gęstnieć. Nie gotuj zbyt długo - masa nie może zmienić koloru.

© Photogenica

Wlej syrop do wyparzonych słoiczków i voila, gotowe. Stosuj go jako zdrowy dodatek do deserów lub warzyw.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas