Jak zrobić jadalny syrop z mniszka lekarskiego?
<p>To apetyczny sposób na wykorzystanie mniszka lekarskiego, a pochodzi on z Danii. To tradycyjna skandynawska receptura na syrop, który można przyrządzić latem. Doskonale smakuje z jogurtem i naleśnikami. Można go również użyć do pieczenia w piekarniku buraczków, marchewki czy ziemniaków. Polej po prostu syropem warzywa i włóż je do piekarnika. Smakują doskonale. Z przepisu uzyskamy 230 g syropu.</p>
Rzeczy, których potrzebujesz
około 50 kwiatów mniszka lekarskiego (tyko żółte płatki, zielone obetnij nożyczkami), 500 g pokrojonych zielonych jabłek, 1 l wody, około 500 g cukru, sok z jednej cytryny, opcjonalnie: 1 łodyga pokrojonego rabarbaru
Jabłka, kwiaty mniszka, rabarbar, sok z cytryny i wodę umieść w garnku. Gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Przecedź tak otrzymaną masę przez lnianą szmatkę, tak by sok miał piękną, jasną, żółtą barwę i klarowną konsystencję.
Zważ uzyskany sok i wlej go z powrotem do garnka. Dodaj do niego tyle cukru, ile sam waży (jedna szklanka cukru to około 200 gramów). Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż masa zacznie gęstnieć. Nie gotuj zbyt długo - masa nie może zmienić koloru.
Wlej syrop do wyparzonych słoiczków i voila, gotowe. Stosuj go jako zdrowy dodatek do deserów lub warzyw.