Jak zrobić keczup z cukinii?

Ketchup to smaczny dodatek do frytek, dań z grilla czy pizzy. Jednak produkt kupowany w sklepie zawiera bardzo dużo cukru, co nie czyni go najzdrowszym dipem. Dlatego warto przygotować ketchup w domu. A jeśli zastanawiasz się co zrobić z cukinii, podpowiadamy: keczup! Jak zrobić keczup z cukinii?

Jak zrobić keczup z cukinii?
Jak zrobić keczup z cukinii?123RF/PICSEL

Najprostszy keczup z cukinii

Do przygotowania keczupu będziesz potrzebować: cztery — pięć średniej wielkości cukinii, trzy — cztery średnie cebule, połowę litra domowego przecieru pomidorowego i trzy łyżki koncentratu pomidorowego lub dwa słoiczki koncentratu kupionego w sklepie, niepełną szklankę cukru trzcinowego, szklankę octu spirytusowego, tłuszcz do smażenia. Keczup przyprawisz: dwiema łyżkami soli, dwoma ząbkami czosnku, czterema łyżeczkami słodkiej papryki, połową łyżeczki papryki chilli, łyżeczką suszonej bazylii i mielonego kminku oraz szczyptą mielonego ziela angielskiego. 

Jak się robi domowy przecier pomidorowy?Interia Kulinaria

Jak zrobić keczup z cukinii?

Keczup z cukinii — wspaniały dodatek do dań i kanapek
Keczup z cukinii — wspaniały dodatek do dań i kanapek123RF/PICSEL

Umyj cukinię i pokrój ją w kostki, przełóż do durszlaka i posyp solą. Odstaw na około dwie godziny, aby cukinia puściła sok, po tym czasie odsącz ją. Rozgrzej tłuszcz w garnku i podsmaż cebulę na delikatnie złoty kolor, wsyp cukinię. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie i odparuje z niej woda. Poczekaj, aż para przestanie intensywnie unosić się znad naczynia i zblenduj cukinię na kremową masę.

Rada: cukier trzcinowy możesz zastąpić 100 gramami białego.

Ponownie połóż garnek na ogniu i dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat. Zadaniem koncentratu jest nadanie sosowi koloru. Jeśli wolisz zrezygnować z intensywnej czerwieni na rzecz w pełni naturalnego keczupu — możesz pominąć ten krok. Następnie dodaj cukier, łyżkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Podgrzewaj sos, często mieszając. Gdy jest już gorący, wlej ocet i przez chwilę pogotuj. Na koniec przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj. Keczup z cukinii jest gotowy!

Wzbogać smak keczupu z cukinii

Do domowego keczupu możesz dodać ulubione przyprawy
Do domowego keczupu możesz dodać ulubione przyprawy123RF/PICSEL

Do keczupu z cukinii możesz dodać także jabłka, które należy zetrzeć na tarce i dodać po zmiksowaniu cukinii. Możesz także doprawić go ulubionymi ziołami, będą do niego pasowały między innymi oregano i lubczyk.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas