Jak zrobić keczup z cukinii?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Ketchup to smaczny dodatek do frytek, dań z grilla czy pizzy. Jednak produkt kupowany w sklepie zawiera bardzo dużo cukru, co nie czyni go najzdrowszym dipem. Dlatego warto przygotować ketchup w domu. A jeśli zastanawiasz się co zrobić z cukinii, podpowiadamy: keczup! Jak zrobić keczup z cukinii?

Jak zrobić keczup z cukinii?
Jak zrobić keczup z cukinii?123RF/PICSEL

Najprostszy keczup z cukinii

Do przygotowania keczupu będziesz potrzebować: cztery — pięć średniej wielkości cukinii, trzy — cztery średnie cebule, połowę litra domowego przecieru pomidorowego i trzy łyżki koncentratu pomidorowego lub dwa słoiczki koncentratu kupionego w sklepie, niepełną szklankę cukru trzcinowego, szklankę octu spirytusowego, tłuszcz do smażenia. Keczup przyprawisz: dwiema łyżkami soli, dwoma ząbkami czosnku, czterema łyżeczkami słodkiej papryki, połową łyżeczki papryki chilli, łyżeczką suszonej bazylii i mielonego kminku oraz szczyptą mielonego ziela angielskiego. 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Jak się robi domowy przecier pomidorowy?
      Jak się robi domowy przecier pomidorowy?Interia Kulinaria

      Jak zrobić keczup z cukinii?

      Keczup z cukinii — wspaniały dodatek do dań i kanapek
      Keczup z cukinii — wspaniały dodatek do dań i kanapek123RF/PICSEL

      Umyj cukinię i pokrój ją w kostki, przełóż do durszlaka i posyp solą. Odstaw na około dwie godziny, aby cukinia puściła sok, po tym czasie odsącz ją. Rozgrzej tłuszcz w garnku i podsmaż cebulę na delikatnie złoty kolor, wsyp cukinię. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie i odparuje z niej woda. Poczekaj, aż para przestanie intensywnie unosić się znad naczynia i zblenduj cukinię na kremową masę.

      Rada: cukier trzcinowy możesz zastąpić 100 gramami białego.

      Ponownie połóż garnek na ogniu i dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat. Zadaniem koncentratu jest nadanie sosowi koloru. Jeśli wolisz zrezygnować z intensywnej czerwieni na rzecz w pełni naturalnego keczupu — możesz pominąć ten krok. Następnie dodaj cukier, łyżkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Podgrzewaj sos, często mieszając. Gdy jest już gorący, wlej ocet i przez chwilę pogotuj. Na koniec przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj. Keczup z cukinii jest gotowy!

      Wzbogać smak keczupu z cukinii

      Do domowego keczupu możesz dodać ulubione przyprawy
      Do domowego keczupu możesz dodać ulubione przyprawy123RF/PICSEL

      Do keczupu z cukinii możesz dodać także jabłka, które należy zetrzeć na tarce i dodać po zmiksowaniu cukinii. Możesz także doprawić go ulubionymi ziołami, będą do niego pasowały między innymi oregano i lubczyk.

      Smacznego!

      Przejdź na