Jak zrobić marchewki w miodowej glazurze?
Marchewka to pospolite warzywo, ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Jeżeli podasz ją w innej postaci niż zazwyczaj z pewnością zdobędzie nowych wielbicieli. Upieczona w miodowej glazurze może zastąpić oklepane ziemniaki do obiadu. Podać je można też jako ciekawy dodatek do potraw. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak przyrządzić marchewki glazurowane miodem.
Rzeczy, których potrzebujesz
- 12 dużych marchewek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonego tymianku lub 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1 łyżka posiekanych liści świeżej kolendry
Rozgrzewamy piekarnik do 220st C. W dużej misce łączymy miód, oliwę z oliwek, kolendrę, kumin, tymianek, sól i pieprz. Marchewki dokładnie myjemy szczoteczką. Jeżeli masz obawy pieczenia marchewki ze skórką, możesz je obrać.
Kroimy marchewki w podłużne paski. Pokrojone marchewki wrzucamy do miski z przyprawami. Obtaczamy dokładnie w miodowej glazurze.
Rozłóż marchewki na dużej blasze do pieczenia. Piecz je przez 40 minut, do czasu aż zmiękną i nabiorą ładnej glazury. Po upieczeniu przełóż na półmisek i posyp posiekaną kolendrą.