Jak zrobić marchewki w miodowej glazurze?

Marchewka to pospolite warzywo, ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Jeżeli podasz ją w innej postaci niż zazwyczaj z pewnością zdobędzie nowych wielbicieli. Upieczona w miodowej glazurze może zastąpić oklepane ziemniaki do obiadu. Podać je można też jako ciekawy dodatek do potraw. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak przyrządzić marchewki glazurowane miodem.

marchewki w miodzie
marchewki w miodzie© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 12 dużych marchewek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku lub 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanych liści świeżej kolendry
marchewka w miodzie
© Photogenica

Rozgrzewamy piekarnik do 220st C. W dużej misce łączymy miód, oliwę z oliwek, kolendrę, kumin, tymianek, sól i pieprz. Marchewki dokładnie myjemy szczoteczką. Jeżeli masz obawy pieczenia marchewki ze skórką, możesz je obrać.

marchewka w glazurze
© Photogenica

Kroimy marchewki w podłużne paski. Pokrojone marchewki wrzucamy do miski z przyprawami. Obtaczamy dokładnie w miodowej glazurze.

marchewka w miodowej glazurze
© Photogenica

Rozłóż marchewki na dużej blasze do pieczenia. Piecz je przez 40 minut, do czasu aż zmiękną i nabiorą ładnej glazury. Po upieczeniu przełóż na półmisek i posyp posiekaną kolendrą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas