Jak zrobić oryginalne ciasto na pizzę?

Pizza to wraz ze spaghetti bolognese najpopularniejsze włoskie dania. Jedzą je ludzie na całym świecie i wciąż się nimi nie nudzą. Sekret tego pierwszego tkwi w cieście. Kto z nas nie marzy o tym, by umieć przygotować idealne ciasto na pizzę, a w trakcie jego jedzenia czuć się jak w prawdziwej włoskiej pizzerii? Okazuje się, że oryginalne ciasto na pizzę wcale nie jest skomplikowane. Ma niewiele składników, a do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilka chwil. Jedyny ważny szczegół to umiejętność wyrabiania ciasta drożdżowego, ale to zawsze można przecież wyćwiczyć. Podpowiadamy, jak zrobić oryginalne ciasto na pizzę.

article cover
©123RF/PICSEL

Co będzie potrzebne?

©123RF/PICSEL

Do przygotowania ciasta na dużą pizzę (średnica około 45 centymetrów) potrzebne będą:

* 500 gramów mąki typu "00"

* 300 mililitrów ciepłej wody

* 10 gramów świeżych drożdży

* 1/2 szklanki ciepłego mleka

* trzy łyżki oliwy z oliwek

* łyżeczka soli morskiej

* dwie łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania

©123RF/PICSEL

1. Do dużego kubka dodajemy ciepłe mleko, drożdże, oliwę i odrobinę wody. Następnie dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy, by drożdże się "poruszały".

2. W dużej misce mieszamy suche składniki.

3. Gdy drożdże się poruszają, wlewamy zawartość szklanki do miski i delikatnie mieszamy wszystkie składniki łyżką.

4. Obsypujemy dłonie mąką, by przygotować je do wyrabiania ciasta.

5. Obok miski powinna stać woda do "podlewania" ciasta i mąka do ewentualnego podsypywania.

6. Czas na wyrabianie.

Ciasto na pizzę wyrabia się taką samą metodą, jak ciasto drożdżowe na placek. Na początku staramy się dokładnie połączyć wszystkie składniki, podlewając je wodą, by utworzyły ciągnące się ciasto. Dłoń, którą wyrabiamy ciasto, powinna delikatnie ciągnąć je do góry, wpuszczając do środka powietrze. Ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane szybko i ostatecznie przybrać formę lepkiej kuli.

7. Po wyrobieniu ciasta odkładamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce, by wyrosło.

8. Po około 15 minutach można zacząć je wałkować i przygotowywać pizzę.

Ostatnia prosta

©123RF/PICSEL

Przed wałkowaniem ciasta należy dokładnie obsypać wałek mąką, a także stolnicę lub blat. Ciasto wałkujemy na grubość około pięciu milimetrów. Wówczas pizza na pewno nie będzie za gruba. Delikatnie przekładamy ciasto na blachę natłuszczoną oliwą z oliwek. Wierzch ciasta również smarujemy oliwą. Dzięki temu będzie chrupkie. Na koniec układamy na cieście składniki. Jeśli pizza jest gotowa, można wkładać ją do piekarnika.

Temperatura i czas

Piekarnik powinien być rozgrzany do 220 stopni Celsjusza. Czas pieczenia pizzy - od 15 do 25 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas