Jak zrobić panierowane tofu?

Tofu, choć nie jest już nowinką kulinarną, nadal wzbudza kontrowersje. Niektórzy uznają je za bezwartościowy i bezsmakowy produkt spożywczy, jednak weganie i wegetarianie cenią je sobie, m.in. dlatego, że jest bogatym źródłem białka roślinnego. Choć samo w sobie faktycznie nie posiada smaku, jest wdzięcznym produktem, ponieważ w kilka chwil można wyczarować z niego wyśmienite danie. Zatem, jak zrobić panierowane tofu?

Tofu to cenny produkt dla wegan i wegetarian
Tofu to cenny produkt dla wegan i wegetarian123RF/PICSEL

Sekret idealnego tofu

Tofu posiada bardzo stonowany smak, który przez większość ludzi określany jest jako niewyczuwalny. Jednak miłośnicy kuchni azjatyckiej doskonale wiedzą, jak je przyrządzić. Aby tofu zapanierować, nie potrzeba szczególnych umiejętności. Niezależnie, w jakiej formie je kupimy, należy odsączyć z niego nadmiar wody. Trzeba zrobić to delikatnie: wystarczy po wyciągnięciu go z opakowania, ułożyć na kawałku ręcznika papierowego, a drugim przykryć jego wierzch. Następnie tofu trzeba delikatnie nacisnąć całą dłonią, ale nie za mocno, aby się nie rozpadło.

Tofu przejmuje smak marynat

Z tofu trzeba odsączyć wodę
Z tofu trzeba odsączyć wodę123RF/PICSEL

Aby tofu nabrało smaku, warto je wcześniej zamarynować (w całości lub kawałkach). Wybór składników jest dowolny: może to być po prostu sos sojowy albo bulion warzywny. Jeśli dobrze czujemy się w komponowaniu smaków, dobrym pomysłem jest stworzenie marynaty na bazie oleju bądź oliwy i doborze przypraw: papryki, imbiru, curry, kurkumy, chili bądź papryki wędzonej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do tofu sok z cytryny bądź limonki. Marynowanie powinno odbywać się przez około 30 minut w lodówce.

Smażenie

Panierowane tofu może być wysmienitym daniem
Panierowane tofu może być wysmienitym daniem123RF/PICSEL

Zamarynowane tofu można obtoczyć np. w jajku oraz panierce. Wybór jest dowolny - może być to zarówno klasyczna bułka tarta, choć do dań azjatyckich lepiej będą odpowiednie ziarna, np. sezamu. Następnie tofu należy smażyć na patelni wypełnionej tłuszczem z obu stron tak, aby były przyrumienione.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas