Jak zrobić prosty syrop z mięty? Wystarczą cztery składniki!

Syrop z mięty chętnie jest wykorzystywany w kuchni jako dodatek do deserów, lemoniad i drinków. Nie warto jednak postrzegać go wyłącznie w kategoriach dodatku, którego jedynym celem jest wzbogacenie smaku napojów. Warto mieć go w domowej spiżarce jako naturalne wsparcie dla odporności, trawienia i radzenia sobie z sezonowymi infekcjami. Prezentujemy przepis na gęsty syrop z mięty, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Do dzieła!

Przygotowanie syropu z mięty na zimę nie jest trudne!
Przygotowanie syropu z mięty na zimę nie jest trudne!123RF/PICSEL

Domowy syrop miętowy: Dlaczego warto zrobić go samodzielnie?

Na sklepowych półkach znajdziemy gotowe syropy miętowe. Ich zakup może wydawać się najwygodniejszą opcją - czemu więc się nie skusić? Przede wszystkim jego samodzielne przygotowanie daje nam pewność co do prostego składu. Nie znajdziemy w nim sztucznych barwników, które być może nadają produktowi intensywnie zielony kolor, ale są raczej zbędnymi składnikami w naszym menu.

Możemy również dowolnie manewrować porcją słodkich dodatków lub przygotować syrop z mięty bez cukru. Mamy szerokie pole do popisu w dziedzinie urozmaicenia jego smaku. Świetnie komponuje się z sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić syrop z liści mięty z miodem, melisą lub lawendą.

Właściwości syropu z mięty

Wyróżnia się wiele gatunków mięty, lecz największą popularnością i uznaniem cieszy się mięta pieprzowa (znana również jako lekarska). Bez trudu można uprawiać ją we własnym ogródku, na balkonie i kuchennym parapecie. Cechują ją mocny, mentolowy aromat oraz bogaty skład, w którym nie brakuje witamin A i C, magnezu, cynku, selenu, żelaza i wapnia. W zielonych liściach znajdują się również cenne antyoksydanty, garbniki, flawonoidy. Jak to przekłada się na działanie syropu z mięty?

  • Zioło zapewne wielu osobom w pierwszej kolejności kojarzy się ze zbawiennym wpływem na trawienie. To słuszny trop! Syrop wspiera procesy usuwania szkodliwych produktów przemiany materii i stymuluje wydzielanie soku żołądkowego.
  • Pomaga na niestrawność i nudności.
  • Ma działanie antybakteryjne, okaże się niezwykle przydatny w zwalczaniu licznych objawów infekcji dróg oddechowych, w tym kaszlu i kataru. Syrop z mięty warto pić w celu budowania mocnej odporności - jego działanie docenia się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy łatwo jest złapać przeziębienie.
  • Jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla uspokojenia i złagodzenia stresu.

Prosty syrop miętowy: Przepis krok po kroku

Prezentujemy podstawowy przepis na syrop z mięty, do którego przygotowania wystarczą zaledwie cztery składniki. Gdy nabierzesz wprawy, z powodzeniem możesz eksperymentować z innymi dodatkami, by tworzyć niebanalne kompozycje smakowe.

Potrzebujesz: 30 gałązek świeżej mięty, pół kilograma cukru, soku wyciśniętego z jednej cytryny oraz dwóch litrów wody.

Sposób przygotowania:

  • Miętę opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na ręczniku papierowym.
  • W tym czasie w garnku zagotuj wodę.
  • Wyłącz kuchenkę. Do gorącej wody wlej sok z cytryny i wsyp cukier. Mieszaj do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści.
  • Gałązki mięty zwiąż sznurkiem i włóż do garnka. Przykryj i odstaw na dobę.
  • Po upływie tego czasu wyjmij miętę, syrop przecedź przez gęste sito i ponownie zagotuj.
  • Gorący płyn wlej do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręć szczelnie i pasteryzuj w gorącej wodzie przez pięć minut.

Po tak przygotowany syrop z mięty na zimę sięgniesz w dowolnym momencie. Jak go spożywać? Jak zostało już wspomniane, może być składnikiem deserów, ale w codziennej diecie zaleca się raczej wymieszać go z chłodną wodą i w ten sposób przyjmować. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub domowej lemoniady.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas