Jak zrobić prosty syrop z mięty? Wystarczą cztery składniki!

Przygotowanie syropu z mięty na zimę nie jest trudne!
Przygotowanie syropu z mięty na zimę nie jest trudne!123RF/PICSEL

Domowy syrop miętowy: Dlaczego warto zrobić go samodzielnie?

Domowe syropy na kaszel. Smakują jak deser i pomagają wyzdrowiećInteria.tv

Właściwości syropu z mięty

Zobacz również:

    • Zioło zapewne wielu osobom w pierwszej kolejności kojarzy się ze zbawiennym wpływem na trawienie. To słuszny trop! Syrop wspiera procesy usuwania szkodliwych produktów przemiany materii i stymuluje wydzielanie soku żołądkowego.
    • Pomaga na niestrawność i nudności.
    • Ma działanie antybakteryjne, okaże się niezwykle przydatny w zwalczaniu licznych objawów infekcji dróg oddechowych, w tym kaszlu i kataru. Syrop z mięty warto pić w celu budowania mocnej odporności - jego działanie docenia się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy łatwo jest złapać przeziębienie.
    • Jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla uspokojenia i złagodzenia stresu.

    Prosty syrop miętowy: Przepis krok po kroku

    • Miętę opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na ręczniku papierowym.
    • W tym czasie w garnku zagotuj wodę.
    • Wyłącz kuchenkę. Do gorącej wody wlej sok z cytryny i wsyp cukier. Mieszaj do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści.
    • Gałązki mięty zwiąż sznurkiem i włóż do garnka. Przykryj i odstaw na dobę.
    • Po upływie tego czasu wyjmij miętę, syrop przecedź przez gęste sito i ponownie zagotuj.
    • Gorący płyn wlej do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręć szczelnie i pasteryzuj w gorącej wodzie przez pięć minut.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?