Jak zrobić pyszny, wegański krem czekoladowy?

Puszysty i smaczny krem będzie doskonałą alternatywą dla kupnych produktów. Jeśli brakuje ci pomysłu na zdrową i słodką przekąskę wypróbuj ten przepis.

wegański krem
wegański krem© Photogenica

Składniki:

pieczone orzechy laskowe
© Photogenica

300 g surowych orzechów laskowych

100 g gorzkiej czekolady (bezmlecznej)

wanilia

szczypta soli

½ szklanki wody

topiona czekolada
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blasze wyłożonej pergaminem umieść orzechy laskowe. Zapiekaj orzechy przez około 10- 15 minut. Uważaj, aby ich nie przypalić. Wyjmij orzechy z piekarnika. Poczekaj, aż ostygną. Przykryj je wilgotną ściereczką, co ułatwi zdjęcie z nich skórki.

domowy krem
© Photogenica

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, wanilię i sól. Zblenduj wszystko na gładką masę, w międzyczasie powoli dolewaj wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Domowy krem śniadaniowy jest gotowy.

Jeśli jesteś wielbicielem kawy możesz dodać łyżeczkę kremu do filiżanki z espresso.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas