Jak zrobić pyszny, wegański krem czekoladowy?
Puszysty i smaczny krem będzie doskonałą alternatywą dla kupnych produktów. Jeśli brakuje ci pomysłu na zdrową i słodką przekąskę wypróbuj ten przepis.
Składniki:
300 g surowych orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady (bezmlecznej)
wanilia
szczypta soli
½ szklanki wody
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blasze wyłożonej pergaminem umieść orzechy laskowe. Zapiekaj orzechy przez około 10- 15 minut. Uważaj, aby ich nie przypalić. Wyjmij orzechy z piekarnika. Poczekaj, aż ostygną. Przykryj je wilgotną ściereczką, co ułatwi zdjęcie z nich skórki.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, wanilię i sól. Zblenduj wszystko na gładką masę, w międzyczasie powoli dolewaj wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Domowy krem śniadaniowy jest gotowy.
Jeśli jesteś wielbicielem kawy możesz dodać łyżeczkę kremu do filiżanki z espresso.