Jak zrobić roladki z ziemniaków i bekonu

Uwielbiam małe ziemniaczki! Są doskonałą przekąską. Łatwe i bardzo szybkie do przyrządzenia, bez stania przy garach cały dzień. Ziemniaczki wystarczy wrzucić w mieszankę przypraw albo polać pikantnym sosem, by miały bardziej wyrazisty smak. Doskonale sprawdzają się też jako dodatek do mięs, kurczaka czy wołowiny. Większość ludzi podaje je jako zwykłą przekąskę na przyjęcia świąteczne i nie tylko. Wspaniałe jako przegryzka do wina. Po upieczeniu bekon jest chrupki, a ziemniaczki wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Oto czego potrzebujesz:

Pieczone ziemniaczki
© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 24 małe ziemniaczki, np. Potatki

* 12 plasterków bekonu, potnę je na pół

* 2 łyżki pikantnego sosu, do wyboru

* ½-1 łyżeczki soli

* ½-1 łyżeczki cebuli w proszku

* ½ łyżeczki czosnku w proszku

* wykałaczki

* worek foliowy

Ziemniaczki
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż na blachę papier do pieczenia.

Plastry bekonu
© Photogenica

Ziemniaczki wrzuć do worka. Dodaj sos i przyprawy. Dokładnie potrząśnij, aby mieszanka sosu i przypraw dobrze pokryła ziemniaczki.

Owijaj ziemniaki
© Photogenica

Owijaj ziemniaki dookoła połową plastra bekonu. Gdy owiniesz ziemniaka bekonem, w jego koniec wbij wykałaczkę, żeby bekon nie zsunął się. Układaj rzędami na blasze do pieczenia. Piecz około 45 min, dopóki ziemniaki będą miękkie, a bekon chrupiący. Pozwól ziemniaczkom wystygnąć i wówczas podawaj.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas