Jak zrobić sake?

Sake jest tradycyjnym japońskim trunkiem, którego produkcja ma wielowiekową tradycję, a jego spożycie osiąga rangę rytuału. W naszym kręgu kulturowym nie jest szczególnie popularne, ale chcąc je skosztować, nie trzeba jechać do kraju Kwitnącej Wiśni. Sake wykonana jest z fermentowanego ryżu - samo przygotowanie nie jest skomplikowane, ponieważ sposób produkcji przypomina ten, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni robiąc domowe wino owocowe. Taki samodzielnie wykonany trunek może być dodatkiem do innych orientalnych dań oraz oryginalnym sposobem na wznoszenie toastów. Sake ma również walory zdrowotne. Pite okazjonalnie nie posiada wielu kalorii, ale zawiera szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Podpowiemy, jak łatwy sposób wykonać domowe sake.

Tradycyjne sake
Tradycyjne sake ©123RF/PICSEL

Przygotuj składniki

Surowy ryż
©123RF/PICSEL

Do przygotowania sake potrzebne będą: kilogram białego ryżu, trzy kilogramy cukru, siedem litrów wody, dziewięć dag drożdży winnych oraz 200 g rodzynek. Trunek można wzbogacać przyprawami, takimi jak cynamon, ziele angielskie, tymianek lub mięta. Niektórzy polecają dodatki takie jak cukier wanilinowy oraz sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Należy pamiętać o odpowiednich akcesoriach winiarskich, czyli dużej butli do przygotowywania win, a także rurki fermentacyjnej.

Jak robić sake?

Gotowe sake
©123RF/PICSEL

Na początku cały ryż przesyp do dużego naczynia i zalej wodą, aby dobrze go namoczyć, a następnie opłucz pod bieżącą wodą. W międzyczasie całą wodę zagotuj i rozpuść w niej dokładnie cukier. Przygotowany ryż wrzuć do butli oraz zalej ostudzoną mieszanką. Dodaj pozostałe składniki, a na koniec zatkaj całość rurką fermentacyjną i dolej do niej odrobinę wody. Całość musi być szczelna, dlatego można jej nasadę zalać woskiem ze świeczki. Nastawione sake pozostaw na około 6 tygodni w ciepłym miejscu.

Przelewanie

Po tym czasie powstałą mieszankę zlej do mniejszego gąsiora lub butelki, by wykonać tzw. cichą fermentację (bez ryżu, który można jeszcze raz wykorzystać – kolejne sake będzie mocniejsze). Musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ należy odczekać jeszcze następne cztery tygodnie. Po tym czasie gotowe sake przelej do mniejszych buteleczek i okazjonalnie wypijaj.

Walory zdrowotne sake

Tradycyjna butelka na sake
©123RF/PICSEL

Choć sake jest trunkiem, z którym nie wolno przesadzać, jego okazjonalne picie w niewielkich ilościach może być korzystne dla zdrowia. Obfituje ono w aminokwasy, takie jak waliny i leucyny, które wykazują potencjał ochrony przed osteoporozą. Poza tym może również chronić układ krążenia: wyregulować skoki ciśnienia, a także zredukować poziom cholesterolu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas