Jak zrobić truskawki w cieście na gofry

Jestem za tym by jeść owoce na śniadanie. Pomimo, że truskawka są otoczone czekoladą i ciastem to wciąż jest owoc. No dobra może nie na śniadanie, ale na słodką i zaskakującą przekąskę. Wyjątkowe truskawki w czekoladzie i otoczce z ciasta na gofry. Oto czego potrzebujesz:

Truskawki w cieście
Truskawki w cieście© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 12 dużych truskawek

* 340gram ciemnej czekolady

* olej do smażenia

* 2 szklanki ciasta na gofry

* cukier puder do dekoracji

* 12 patyków na szaszłyki

Ciasto na gofry:

* szklanka mąki pszennej

* szklanka mleka

* jajko

* ¼ szklanki oleju

* pół łyżeczki cukru

* pół łyżeczki proszku do pieczenia

* szczypta soli

Truskawki na szaszłykach
© Photogenica

Nadziej każdą z truskawek na patyki do szaszłyków. Układaj na blasze wyłożonej papierem. Tak wyłożone truskawki mróź przez 30 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Zanurz każdą z truskawek w czekoladzie, odkładaj na papierze. Truskawki ponownie zamróź, aż czekolada stwardnieje, około 15 minut.

Truskawki w czekoladzie
© Photogenica

Wlej olej do głębokiej patelni, bądź garnka. Kiedy olej się grzeje przygotuj ciasto na gofry. Zmieszaj składniki ze sobą, oddziel białko od żółtka. Z białka ubijemy pianę. Zmiksować razem na jednolitą masę. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy. Dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt wolne, dodaj odrobinę mąki. Zanurzaj truskawki w cieście. Smaż w oleju rozgrzanym do 165 st C.

Truskawki w cieście
© Photogenica

Najlepiej jest smażyć po jednej truskawce naraz. Skorupka powinna być złotobrązowa. Usmażone szaszłyki układaj na papierze papierowym, by odciągnąć nadmiar tłuszczu. Odczekaj 5-10 minut, aby czekolada w środku ponownie stwardniała. Posyp cukrem pudrem do dekoracji.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas