Jak zrobić wegańską pizzę na ziemniaczanym spodzie?
To niebanalne ciasto do pizzy jest niezwykle proste w wykonaniu. Ma lekko orzechowy smak i chrupiącą skórkę. Wykorzystanie ziemniaków sprawia, że może być spożywanie prawie przez wszystkich, nawet osoby które cierpią na alergię.
Składniki:
6 średnich ziemniaków ze skórką (740 g)
3 łyżki masła migdałowego lub tahini
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czosnku w proszku
30 g drożdży
¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
¼ szklanki mąki owsianej
½ łyżeczki czerwonej mielonej papryki
ulubione dodatki do pizzy, sos pomidorowy
Ziemniaki umyj i włóż do garnka z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 25-30 minut, aż będą miękkie. Gdy ziemniaki gotują się, w dużej misce połącz pozostałe składniki: mąkę owsianą, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, czosnek w proszku, paprykę, drożdże i sól. Odcedź ziemniaki i wystudź.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posiekaj ziemniaki i wrzuć je do malaksera, zmiksuj na gładką masę. Odmierz dokładnie trzy kubki masy ziemniaczanej, dodaj masło migdałowe lub tahini i wymieszaj z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo lepkie.
Na blachę z pergaminem wyłóż ciasto. Rozprowadź równomiernie łyżką. Ciasto musi być cienkie, nie więcej niż 0,5 centymetra. Piecz przez 15 minut na złoty kolor. Teraz dodaj ulubione składniki pizzy, niektóre warzywa musisz wcześniej trochę podgotować. Dodaj sos i warzywa na wierzch ciasta. Piecz przez kolejne 15 minut, aż skórka będzie ciemnozłota i chrupiąca.