Jak zrobić wegański majonez?

Majonez wegański jest bardzo zdrowy i prosty do zrobienia
Majonez wegański jest bardzo zdrowy i prosty do zrobienia123RF/PICSEL

Czym jest majonez wegański?

Właściwości majonezu wegańskiego

Majonez w wersji wegańskiej pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
Majonez w wersji wegańskiej pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego123RF/PICSEL

Przepis na majonez wegański

Majonez jest świetnym dodatkiem do sałatek oraz różnych dań
Majonez jest świetnym dodatkiem do sałatek oraz różnych dań123RF/PICSEL
  • 200 ml mleka sojowego
  • 550 ml oleju roślinnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 5 łyżek octu
  • 1 łyżka soli Kala Namaka 
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  1. Do wysokiego naczynia wlej mleko, dodaj ocet, pieprz, cukier, sól, syrop z agawy oraz musztardę i miksuj wszystko przez dwie minuty.
  2. Dodaj olej i oliwę z oliwek i ponownie zmiksuj do powstania gęstej konsystencji. Na końcu spróbuj smaku majonezu. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dolej ¼ szklanki gorącej wody, natomiast, kiedy konsystencja majonezu jest za rzadka: dodaj dwie łyżki oleju.
  3. Gotowy majonez wegański przełóż do mniejszych słoików i wstaw do lodówki. Palce lizać!
Jak zrobić wegański majonez? Szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?