Jak zrobić wegański majonez?
Majonez wegański możesz zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Nie jest to skomplikowane zadanie i zajmie ci zaledwie kilka minut. Musisz tylko skompletować niezbędne składniki i zabrać się do pracy. Warto mieć na uwadze fakt, że majonez wegański jest bardzo zdrowy i stanowi świetny dodatek do wielu dań. Poniżej właściwości tego produktu, a także sprawdzony przepis na jego wykonanie.
Czym jest majonez wegański?
Jest dodatkiem do dań i sałatek, który wytwarza się bez użycia jajek oraz mleka. W smaku nie różni się prawie wcale od klasycznego majonezu, dostępnego powszechnie w sklepach. Majonez w wersji wegańskiej sprawdzi się szczególnie u alergików i osób będących na diecie.
Polecamy: Jak gotować zielone szparagi?
Właściwości majonezu wegańskiego
Sojowy majonez zawiera mniej kalorii i ma lepszy skład od tradycyjnego majonezu. Dodatek oleju roślinnego oraz oliwy z oliwek sprawia, że jest on prawdziwym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Związki te działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, chroniąc tym samym układ sercowo-naczyniowy.
Przepis na majonez wegański
Na twoim stole zawsze powinien gościć zdrowy majonez wegański. Każdy z gości i domowników z pewnością będzie zachwycać się jego wyśmienitym smakiem. Majonez tego typu jest prosty i szybki w wykonaniu.
Składniki:
- 200 ml mleka sojowego
- 550 ml oleju roślinnego
- 5 łyżek oliwy
- 2 czubate łyżki musztardy
- 5 łyżek octu
- 1 łyżka soli Kala Namaka
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego naczynia wlej mleko, dodaj ocet, pieprz, cukier, sól, syrop z agawy oraz musztardę i miksuj wszystko przez dwie minuty.
- Dodaj olej i oliwę z oliwek i ponownie zmiksuj do powstania gęstej konsystencji. Na końcu spróbuj smaku majonezu. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dolej ¼ szklanki gorącej wody, natomiast, kiedy konsystencja majonezu jest za rzadka: dodaj dwie łyżki oleju.
- Gotowy majonez wegański przełóż do mniejszych słoików i wstaw do lodówki. Palce lizać!
Zobacz także: