Jak zrobić wegański majonez?

Majonez wegański możesz zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Nie jest to skomplikowane zadanie i zajmie ci zaledwie kilka minut. Musisz tylko skompletować niezbędne składniki i zabrać się do pracy. Warto mieć na uwadze fakt, że majonez wegański jest bardzo zdrowy i stanowi świetny dodatek do wielu dań. Poniżej właściwości tego produktu, a także sprawdzony przepis na jego wykonanie.

Majonez wegański jest bardzo zdrowy i prosty do zrobienia
Majonez wegański jest bardzo zdrowy i prosty do zrobienia123RF/PICSEL

Czym jest majonez wegański?

Jest dodatkiem do dań i sałatek, który wytwarza się bez użycia jajek oraz mleka. W smaku nie różni się prawie wcale od klasycznego majonezu, dostępnego powszechnie w sklepach. Majonez w wersji wegańskiej sprawdzi się szczególnie u alergików i osób będących na diecie.

Właściwości majonezu wegańskiego

Majonez w wersji wegańskiej pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
Majonez w wersji wegańskiej pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego123RF/PICSEL

Sojowy majonez zawiera mniej kalorii i ma lepszy skład od tradycyjnego majonezu. Dodatek oleju roślinnego oraz oliwy z oliwek sprawia, że jest on prawdziwym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Związki te działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, chroniąc tym samym układ sercowo-naczyniowy.

Przepis na majonez wegański

Majonez jest świetnym dodatkiem do sałatek oraz różnych dań
Majonez jest świetnym dodatkiem do sałatek oraz różnych dań123RF/PICSEL

Na twoim stole zawsze powinien gościć zdrowy majonez wegański. Każdy z gości i domowników z pewnością będzie zachwycać się jego wyśmienitym smakiem. Majonez tego typu jest prosty i szybki w wykonaniu.

Składniki:

  • 200 ml mleka sojowego
  • 550 ml oleju roślinnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 5 łyżek octu
  • 1 łyżka soli Kala Namaka 
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wlej mleko, dodaj ocet, pieprz, cukier, sól, syrop z agawy oraz musztardę i miksuj wszystko przez dwie minuty.
  2. Dodaj olej i oliwę z oliwek i ponownie zmiksuj do powstania gęstej konsystencji. Na końcu spróbuj smaku majonezu. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dolej ¼ szklanki gorącej wody, natomiast, kiedy konsystencja majonezu jest za rzadka: dodaj dwie łyżki oleju.
  3. Gotowy majonez wegański przełóż do mniejszych słoików i wstaw do lodówki. Palce lizać!

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas