Jak zrobić wegańskie ciasteczka bez pieczenia?
Szybkie i bardzo proste w wykonaniu ciasteczka są zdrowa przekąską zamiast typowych słodkości. Przepis będzie pomocny, kiedy nie masz czasu na tradycyjne pieczone ciasto.
Składniki:
¾ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
½ szklanki płatków z brązowego ryżu
1 łyżka surowego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/8 łyżeczki soli morskiej
¼ szklanki syropu klonowego
¼ szklanki kremowego masła migdałowego
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Połącz wszystkie suche składniki w dużej misce. W drugiej, mniejszej misce połącz masło migdałowe z syropem klonowym i ekstraktem z wanilii. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Wstaw do zamrażalnika na 20 minut. Po delikatnym schłodzeniu będzie łatwiej formować kulki.
Po 20 minutach wyjmij z zamrażalnika, nabieraj w dłonie niewielkie ilości masy i formuj kulki. Staraj się aby były zwarte. Obtocz je w kakao. Delikatnie otrzep z nadmiaru i umieść na pergaminie. Żeby ułatwić wyrabianie kulek możesz zwilżyć dłonie wodą. Kulki umieść w kolorowych papilotkach do muffinek. Przechowuj w lodówce.