Jak zrobić wegańskie muffinki z żurawiną?
Pyszne, wegańskie babeczki z żurawiną na pewno zachwycą każdego. Są wilgotne, miękkie i niesamowicie smaczne. Żurawinę możesz zastąpić pokruszoną czekoladą.
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki owsianej
2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli morskiej
¾ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
otarta skórka z jednej pomarańcz
½ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
½ szklanki cukru kokosowego
½ szklanki żurawiny świeżej lub suszonej
Pomarańczowy syrop:
¼ szklanki soku pomarańczowego
6 łyżek cukru kokosowego
W misce wymieszaj mąkę owsianą, skrobię ziemniaczaną, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, mus jabłkowy i cukier. Mieszaj, aż dokładnie się połączą. Dodaj do suchych składników. Utrzyj na gładką masę bez grudek. Dodaj żurawinę.
Przełóż masę do foremek na muffinki. Piecz przez około 15-20 minut, aż będą złote na wierzchu i delikatnie wyrośnięte. Możesz sprawdzić wykałaczką czy są gotowe, jeśli wykałaczka wychodzi czysta z ciasta to znaczy, że są upieczone. Wyjmij muffinki z piekarnika i ostudź.
Kiedy babeczki się pieką, do garnka wlej sok, dodaj cukier i postaw na średnim ogniu. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty. Odstawa do schłodzenia. Jeśli syrop ma być bardziej gęsty po prostu gotuj go dłużej. Polej muffinki syropem przed podaniem.
Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce, aby zachowały wilgoć.