Reklama

Reklama

Jakie podawać dziecko tosty oraz mięso

Mój syn uwielbia tosty. Z czym je robić, aby były zdrowe? - pyta jedna z mam.


Reklama

Pieczywo tostowe nie jest polecane dzieciom, bo zawiera duże ilości polepszaczy i konserwantów. Jeśli jednak maluszek lubi tosty, warto przygotowywać mu te z pieczywa tostowego razowego.


Atrakcją dla dzieci są tosty z dwóch złożonych kromek (posmarowanych masłem na zewnątrz), między które wkłada się szynkę, keczup, cienkie plasterki pomidora i żółty ser.

Całość zapieka się w specjalnym tosterze do kanapek. Ciepły przysmak z półpłynnym serem i keczupem to dobry sposób, by nauczyć dziecko jeść kanapki z kilku składników, z dodatkiem warzyw.

Mięsko na obiad

Kiedy dziecko może zjeść kotleta schabowego albo kawałek pieczonego kurczaka? - pyta jedna z mam.

Drugi rok życia to czas, kiedy maluch zaczyna poznawać potrawy z kuchni rodzinnej. Oczywiście, konieczne jest pójście na kompromis – dania muszą być delikatniejsze w smaku niż te przygotowywane wyłącznie dla dorosłych i bardziej lekkostrawne.

Tradycyjny kotlet schabowy jest coraz mniej popularny, ale jeśli chcemy podać go dziecku, powinien być przygotowany ze świeżego chudego schabu i usmażony na świeżym oleju.

Dziecko może skosztować takiego dania już ok. 2. urodzin, ale trzeba pamiętać, że jest ono tłuste i ciężkostrawne. Bardziej wskazany jest więc filet z kurczaka usmażony à la schabowy.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie dziecka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje