Jakie podawać dziecko tosty oraz mięso
Mój syn uwielbia tosty. Z czym je robić, aby były zdrowe? - pyta jedna z mam.
Pieczywo tostowe nie jest polecane dzieciom, bo zawiera duże ilości polepszaczy i konserwantów. Jeśli jednak maluszek lubi tosty, warto przygotowywać mu te z pieczywa tostowego razowego.
Atrakcją dla dzieci są tosty z dwóch złożonych kromek (posmarowanych masłem na zewnątrz), między które wkłada się szynkę, keczup, cienkie plasterki pomidora i żółty ser.
Całość zapieka się w specjalnym tosterze do kanapek. Ciepły przysmak z półpłynnym serem i keczupem to dobry sposób, by nauczyć dziecko jeść kanapki z kilku składników, z dodatkiem warzyw.
Kiedy dziecko może zjeść kotleta schabowego albo kawałek pieczonego kurczaka? - pyta jedna z mam.
Drugi rok życia to czas, kiedy maluch zaczyna poznawać potrawy z kuchni rodzinnej. Oczywiście, konieczne jest pójście na kompromis – dania muszą być delikatniejsze w smaku niż te przygotowywane wyłącznie dla dorosłych i bardziej lekkostrawne.
Tradycyjny kotlet schabowy jest coraz mniej popularny, ale jeśli chcemy podać go dziecku, powinien być przygotowany ze świeżego chudego schabu i usmażony na świeżym oleju.
Dziecko może skosztować takiego dania już ok. 2. urodzin, ale trzeba pamiętać, że jest ono tłuste i ciężkostrawne. Bardziej wskazany jest więc filet z kurczaka usmażony à la schabowy.