Jakie są właściwości zdrowotne grejpfruta?

Wiemy, że grejpfruty mogą pomóc nam w utracie wagi. Są one również pełne pektyn i składników odżywczych, mają niewiele kalorii i nie zawierają nasyconych tłuszczy czy cholesterolu. Prócz tego, mają wiele właściwości zdrowotnych. Jakie więc korzyści możemy odnieść z jedzenia tego gorzkiego, choć zdrowego owocu?

grejpfruty
grejpfruty© Photogenica

Obniża poziom cholesterolu i wspomaga pracę serca

grejpfruty
© Photogenica

Spożycie jednego czerwonego grejpfruta dziennie może pomóc nam w zapobieganiu chorobom serca. Głównym czynnikiem ryzyka powstania choroby serca jest wysoki poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie jednego grejpfruta dziennie znacząco wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi. Przyczyna takiego stanu rzeczy leży w wysokiej zawartości przeciwutleniaczy w grejpfrucie.

Pomaga zmniejszyć ryzyko raka płuc

Biały grejpfrut zawiera dużą ilość flawonoidów, które blokują działanie enzymu będącego przyczyną powstawania raka. Różowy grejpfrut zawiera również antyoksydant o nazwie likopen.

Hamuje rozwój raka okrężnicy i prostaty

grejfrut na raka
© Photogenica

W jednym z badań wzięto pod uwagę wpływ limonin oraz naringin zawartych w grejpfrucie na komórki raka okrężnicy. Wykazano, że jedzenie grejpfruta może pomóc w zahamowaniu rozwoju raka okrężnicy. Flawonoid znajdujący się w cytrusach, naringina, stymuluje odbudowę DNA w przebiegu raka prostaty.

Wypłukuje metale ciężkie

Grejpfrut pełen jest pektyn, które wiążą metale ciężkie, wypłukując je w procesie przemiany materii. Przeprowadzono badanie obejmujące hospitalizowane dzieci w wielu od 5 do 12 lat, które miały wysoki poziom ołowiu w surowicy krwi. Podawano im dziennie 3 dawki pektyn z cytrusów przez 28 dni. Naukowcy odkryli, że w wyniku takiego leczenia u małych pacjentów nastąpił znaczący spadek ołowiu w surowicy krwi.

Duża zawartość witaminy C zapobiega przeziębieniom

grejfrut
© Photogenica

Pół grejpfruta zawiera 38,4 mg witaminy C, co daje 64% dziennej zalecanej dawki. 1 szklanka świeżego soku z różowego grejpfruta ma 93,9 mg, co stanowi 156% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Podobną zawartość witaminy C mają pomarańcze, które zawierają około 95 mg witaminy C w szklance owoców.

Doskonały środek oczyszczający wątrobę

Grejpfrut zawiera glutation, przeciwutleniacz, który pomaga oczyścić wątrobę ze szkodliwych substancji chemicznych. Według badaczy może nawet zwalczać zapalenie wątroby typu C.

Teraz chyba mamy wystarczająco dużo powodów, aby włączyć grejpfruty do swojej codziennej diety!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas