Jakie właściwości ma miód lawendowy? Remedium na stres i skołatane nerwy
Czym charakteryzuje się miód lawendowy? Rozpoznasz go na podstawie jasnej barwy oraz cudownego kwiatowego aromatu. Uważany jest za jeden z najzdrowszych miodów, a jego właściwości lecznicze są bardzo wszechstronne. Choć rozległe pola lawendy nie są typowe dla polskiego krajobrazu, a kojarzą się głównie z południem Europy, również w naszym kraju można cieszyć się walorami tego niezwykłego produktu. Wyjaśniamy, dlaczego warto zainteresować się miodem z lawendy.
Spis treści:
Skąd bierze się miód lawendowy?
Rozległe pola kwitnącej na fioletowo lawendy zazwyczaj znajdują się na pocztówkach zachęcających do wizyty we francuskiej Prowansji. Jednak uprawy lawendy wąskolistnej, zwanej także lekarską, zlokalizowane są również w innych krajach, w tym we Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, Chorwacji, a także na Węgrzech. W Polsce też są spotykane, lecz trudno mówić o nich w kontekście produkcji lawendowego miodu na szeroką skalę.
Jak wygląda i jak smakuje miód z lawendy? Krótka charakterystyka
Produkt ten w formie płynnej cechuje się jasnożółtą barwą, miewa również złociste odcienie. Dość szybko ulega naturalnemu procesowi krystalizacji, przez co zyskuje bardziej blady kolor i kremową konsystencję. Podczas degustacji wyczuć można łagodny aromat kwiatów lawendy.
Co jednak z podniebieniem? W lawendowym miodzie znajdziemy korzenno-gorzką nutę, która równoważy słodki smak typowy dla większości produktów tego rodzaju. Oto specjał dla koneserów!
Właściwości miodu lawendowego
Na tle innych miodów wyróżnia się wysoką zawartością sacharozy, stanowi również bardzo dobre źródło wysoko przyswajalnych cukrów prostych. Co to oznacza? Z jednej strony jest znakomitym produktem w diecie osób osłabionych, rekonwalescentów. Z drugiej, uważać muszą cukrzycy i osoby zmagające się z insulinoopornością. Włączenie miodu do diety (nawet w minimalnych ilościach) należy skonsultować z lekarzem.
Oprócz tego miód z lawendy to skarbnica witamin z grupy B, kwasów organicznych i olejków eterycznych, dzięki którym wykazuje wszechstronne działanie lecznicze. Słodki przysmak trudno jednak uznawać za alternatywę dla medycznych terapii. Należy zachować umiar i zdroworozsądkowe podejście. Miód może stanowić jeden z elementów kuracji pomocniczej przy licznych schorzeniach, ale nigdy nie zastąpi leczenia pod okiem specjalistów.
Miód lawendowy: Na co pomaga?
Bogaty skład to ogromny atut tego wyjątkowego miodu. Jak jednak wygląda działanie miodu z lawendy w praktyce i w jakich sytuacjach najlepiej po niego sięgać?
- Infekcje: Dodawanie miodu do ciepłego mleka to dobrze znany, babciny sposób na walkę z objawami przeziębienia i wzmocnienie odporności. W tym kontekście stosować można różne jego gatunki, a lawendowy nie jest wyjątkiem. Pomoże uporać się z objawami grypowymi i infekcjami układu oddechowego. Stanowi ulgę za podrażnionego gardła, a jego antyseptyczne właściwości wspierają szybsze uporanie się z chorobą.
- Nadciśnienie tętnicze: Miód z lawendy jest źródłem flawonoidów, które mają korzystny wpływ na cały układ krwionośny. Sprzyjają obniżaniu ciśnienia krwi.
- Stres: Olejki lawendowe często są stosowane w aromaterapii, a ich celem jest zrelaksowanie i wyciszenie. Spożywanie miodu z lawendy sprzyja poprawie nastroju, a także zmniejszeniu bólów migrenowych.
- Problemy skórne: Nadaje się do stosowania także zewnętrznie! Miód pozyskiwany z kwiatów lawendy to naturalny sposób wspierania walki z trądzikiem. Ma też właściwości łagodzące, które docenimy po ukąszeniu owadów.
Jak stosować miód z lawendy?
Przede wszystkim należy trzymać się uniwersalnej zasady, która odnosi się do każdego gatunku miodu. Produkt ten traci swoje cenne właściwości wskutek kontaktu z wysoką temperaturą. Jeśli chcemy przygotować smaczną miksturę z jego udziałem, miód lawendowy należy wymieszać z wodą, której temperatura nie przekracza 40°C. Na jedną szklankę wystarczy łyżeczka.
Oprócz tego miód wykorzystać można do smarowania pieczywa, gofrów, naleśników. Okaże się doskonałym składnikiem różnorodnych deserów, ale także śniadaniowych owsianek. Grunt, by nie przekraczać spożycia czterech łyżeczek dziennie, ponieważ jest produktem wysokokalorycznym.
Polecamy: