Jakie właściwości ma miód lawendowy? Remedium na stres i skołatane nerwy

Dlaczego warto jeść miód lawendowy? Lista jego zalet jest długa!
Dlaczego warto jeść miód lawendowy? Lista jego zalet jest długa!123RF/PICSEL

Skąd bierze się miód lawendowy?

Nie daj się oszukać. Prosty test miodu da ci pewnośćInteria.tv

Jak wygląda i jak smakuje miód z lawendy? Krótka charakterystyka

Zobacz również:

    Właściwości miodu lawendowego

    Miód lawendowy: Na co pomaga?

    • Infekcje: Dodawanie miodu do ciepłego mleka to dobrze znany, babciny sposób na walkę z objawami przeziębienia i wzmocnienie odporności. W tym kontekście stosować można różne jego gatunki, a lawendowy nie jest wyjątkiem. Pomoże uporać się z objawami grypowymi i infekcjami układu oddechowego. Stanowi ulgę za podrażnionego gardła, a jego antyseptyczne właściwości wspierają szybsze uporanie się z chorobą.
    • Nadciśnienie tętnicze: Miód z lawendy jest źródłem flawonoidów, które mają korzystny wpływ na cały układ krwionośny. Sprzyjają obniżaniu ciśnienia krwi.
    • Stres: Olejki lawendowe często są stosowane w aromaterapii, a ich celem jest zrelaksowanie i wyciszenie. Spożywanie miodu z lawendy sprzyja poprawie nastroju, a także zmniejszeniu bólów migrenowych.
    • Problemy skórne: Nadaje się do stosowania także zewnętrznie! Miód pozyskiwany z kwiatów lawendy to naturalny sposób wspierania walki z trądzikiem. Ma też właściwości łagodzące, które docenimy po ukąszeniu owadów.

    Jak stosować miód z lawendy?

    Poznaj miód lawendowy od kuchni
    Poznaj miód lawendowy od kuchni123RF/PICSEL