Jarska zapiekanka

Zapiekanki cieszą się powodzeniem na każdej imprezie, ale równie dobrze sprawdzają się jako dania obiadowe lub kolacje na ciepło. Nasza propozycja jest bezmięsna, aromatyczna i sycąca.

Powstaje szybko i małym kosztem
Powstaje szybko i małym kosztem123RF/PICSEL

Borowiki umieszczamy w miseczce, zalewamy zimną wodą, pilnujemy, by były zanurzone. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 min. Odlewamy wodę, ziemniaki możemy ewentualnie doprawić przyprawą, kroimy je w plasterki.

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy drobno, siekamy oczyszczoną natkę/koperek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy rozdrobnioną cebulę i podsmażamy do lekkiego zeszklenia. Dodajemy osączone grzyby, dusimy całość kilka minut pod przykryciem, po czym wlewamy śmietankę, wsypujemy natkę lub koperek, doprawiamy, mieszamy wszystko, smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Układamy na spodzie warstwę ziemniaków (wykorzystujemy połowę), zalewamy sosem śmietanowo-grzybowym. Następnie układamy drugą ziemniaczaną warstwę. Na wierzchu układamy starty ser. Pieczemy całość 30-35 min. w temp. 180 stopni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas