Jarzynowa z klopsami
Wyjątkowa zupa, nawet dla najbardziej wymagających
Sposób przygotowania
1. Marchewki, seler i ziemniaki obierz. Por i paprykę oczyść. Warzywa opłucz, pokrój na kawałki. Kostki bulionowe rozpuść w 6 szklankach wrzątku. Warzywa wrzuć do garnka, zalej bulionem, zagotuj. Dodaj przyprawy. Gotuj 15 minut. Filety rybne zmiel. Wymieszaj z kaszką i jajkiem. Dodaj przyprawę, sól i pieprz. Wyrób. 2. Z masy uformuj klopsiki. Ugotuj je w posolonej wodzie. Masło stop, oprósz mąką, zrumień.3. Zasmażkę wymieszaj z odrobiną zupy, wlej do garnka z resztą zupy. Gotuj minutę. Zupę ponownie przypraw, rozlej do kokilek. Do każdej włóż po 3-4 klopsiki.