Reklama

Reklama

Jarzynowa z kurczakiem

W sam raz na niedzielny obiad!

Czas przyrządzenia: ok. 60 minut

Składniki

  • 3 małe marchewki
  • po 1/2 selera i pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 dymki
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 15 dag makaronu cienkie nitki
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe sól
  • pieprz chili w proszku

Sposób przygotowania

Udko z kurczaka opłucz, włóż do garnka. Zalej 6-7 szkl. zimnej wody. Zagotuj, zbierając pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 30 minut. Marchewki, seler oraz ziemniaki obierz i opłucz. Por i dymki oczyść, umyj. Odetnij szczypiorek od dymek. Cebulki pokrój w kosteczkę, a szczypiorek grubo posiekaj. Pozostałe jarzyny potnij na kawałeczki. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka z wywarem. Dodaj pieprz, ziele oraz listki laurowe. Zupę gotuj jeszcze 15 minut. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Mięso wyjmij z garnka, pokrój na kawałki. Włóż do zupy. Przypraw ją na pikantnie solą, pieprzem i chili. Wymieszaj z makaronem i posyp szczypiorkiem. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy