Jarzynowa z kurczakiem
W sam raz na niedzielny obiad!

Składniki
- 3 małe marchewki
- po 1/2 selera i pora
- 4 średnie ziemniaki
- 2 dymki
- 1 duże udko z kurczaka
- 15 dag makaronu cienkie nitki
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe sól
- pieprz chili w proszku
Sposób przygotowania
Udko z kurczaka opłucz, włóż do garnka. Zalej 6-7 szkl. zimnej wody. Zagotuj, zbierając pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 30 minut. Marchewki, seler oraz ziemniaki obierz i opłucz. Por i dymki oczyść, umyj. Odetnij szczypiorek od dymek. Cebulki pokrój w kosteczkę, a szczypiorek grubo posiekaj. Pozostałe jarzyny potnij na kawałeczki. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka z wywarem. Dodaj pieprz, ziele oraz listki laurowe. Zupę gotuj jeszcze 15 minut. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Mięso wyjmij z garnka, pokrój na kawałki. Włóż do zupy. Przypraw ją na pikantnie solą, pieprzem i chili. Wymieszaj z makaronem i posyp szczypiorkiem.