Jarzynowa z małopolski
Bardzo sycąca, chociaż lekka.

Składniki:
- korpus z kurczaka
- 3 młode marchewki
- 2 młode pietruszki razem z nacią
- 1/2 małego selera, razem z nacią
- mały por
- duża kalarepa
- 3 różyczki z kalafiora
- kilka ziemniaków
- masło
Sposób przygotowania:
1. Warzywa oczyść, pokrój. Natkę pietruszki posiekaj. Mięso zalej w garnku ok. 1,5 litra wody i gotuj ok. 30 minut. Pokrojoną kalarepkę wrzuć do rondelka z roztopionym masłem, podsmaż i uduś do miękkości, dodając kilka łyżeczek wody.
2. Wyjmij mięso z garnka, do wywaru włóż pokrojone ziemniaczki, gotuj 15 minut. Następnie dołóż resztę warzyw. Gotuj jeszcze 15 minut. Przed podaniem dodaj posiekane mięso, posyp zieleniną.