Reklama

Reklama

Jarzynowe puree

Puree z jarzyn? Dlaczego nie!

Składniki:

  • 70 dag selera
  • 50 dag ziemniaków
  •  2 duże marchewki
  • 30 dag zielonego groszku
  • 150 ml kremówki
  • 5 dag masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • kolorowy pieprz do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Seler (korzeniowy) obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do garnka z osoloną wodą.

Reklama

2. Obrane ziemniaki umyj, pokrój na podobne kawałki co seler i wrzuć do tego samego garnka. Warzywa gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 20 min).

3. W tym czasie oczyść marchewki, opłucz. Pokrój je w kosteczkę. Wrzuć do osobnego garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 10 minut.

4. Groszek (świeży) przebierz, opłucz. Wrzuć do marchewki 5 minut przed końcem gotowania. Warzywa odlej. Jeśli chcesz, możesz ugotowaną marchewkę połączyć z osączonym groszkiem z puszki.

5. Ugotowane ziemniaki i seler odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Następnie przełóż je do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purée.

6. Do miski z purée wlej kremówkę. Dodaj masło. Całość starannie rozmieszaj. Dopraw do smaku solą oraz przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem.

7. Jarzynowe purée rozłóż na talerze, posyp ziarnami kolorowego pieprzu. Podawaj z marchewką i groszkiem


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje