Jarzynowe puree
Puree z jarzyn? Dlaczego nie!
Składniki:
- 70 dag selera
- 50 dag ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 30 dag zielonego groszku
- 150 ml kremówki
- 5 dag masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- kolorowy pieprz do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Seler (korzeniowy) obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do garnka z osoloną wodą.
2. Obrane ziemniaki umyj, pokrój na podobne kawałki co seler i wrzuć do tego samego garnka. Warzywa gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 20 min).
3. W tym czasie oczyść marchewki, opłucz. Pokrój je w kosteczkę. Wrzuć do osobnego garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 10 minut.
4. Groszek (świeży) przebierz, opłucz. Wrzuć do marchewki 5 minut przed końcem gotowania. Warzywa odlej. Jeśli chcesz, możesz ugotowaną marchewkę połączyć z osączonym groszkiem z puszki.
5. Ugotowane ziemniaki i seler odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Następnie przełóż je do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purée.
6. Do miski z purée wlej kremówkę. Dodaj masło. Całość starannie rozmieszaj. Dopraw do smaku solą oraz przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem.
7. Jarzynowe purée rozłóż na talerze, posyp ziarnami kolorowego pieprzu. Podawaj z marchewką i groszkiem