Jednogarnkowe dania z ziemniakami

Młode kartofelki z pysznymi dodatkami i przyprawami są niezrównane. Delikatne i takie aromatyczne... O tej porze roku najsmaczniejsze!

Gulasz z ziemniakami
Gulasz z ziemniakami123RF/PICSEL

Duszona wieprzowina

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, pokrój na połówki. Marchewki oraz seler obierz, potnij na drobne kawałki. Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę. Oprósz je mąką ze wszystkich stron. 

2. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Dołóż mięso. Mieszając, szybko je obsmaż. Dodaj marchewkę i seler. Podlej 2-3 szkl. gorącej wody. Duś 45 minut. 

3. Ok. 15 minut przed końcem duszenia do gulaszu dodaj ziemniaki. Danie przypraw koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Udekoruj natką. 

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Kalafiorowy gulasz
Kalafiorowy gulasz123RF/PICSEL

Szybkie curry kalafiorowe

1. Ziemniaki wyszoruj, delikatnie zeskrob skórkę, opłucz i pokrój na spore kawałki. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Obierz imbir i czosnek, pokrój, a potem zgnieć w moździerzu z ziarnami gorczycy. 

2. W garnku rozgrzej masło. Wsyp kmin, chili i kurkumę, a po chwili dodaj imbir, czosnek i gorczycę, wymieszaj. Smaż razem jeszcze 1 minutę. Dołóż warzywa. Podlej ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Duś ok. 15 minut. Pod koniec posól do smaku i wymieszaj z jogurtem. 

Wegańskie curry z bakłażanem - jak je zrobić?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas