Jednogarnkowe dania z ziemniakami
Młode kartofelki z pysznymi dodatkami i przyprawami są niezrównane. Delikatne i takie aromatyczne... O tej porze roku najsmaczniejsze!

Duszona wieprzowina
Składniki
- 18 małych młodych ziemniaków
- 80 dag chudej łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera (ok. 25 dag)
- przyprawy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- suszone zioła prowansalskie
- listki natki do posypania
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, pokrój na połówki. Marchewki oraz seler obierz, potnij na drobne kawałki. Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę. Oprósz je mąką ze wszystkich stron. 2. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Dołóż mięso. Mieszając, szybko je obsmaż. Dodaj marchewkę i seler. Podlej 2-3 szkl. gorącej wody. Duś 45 minut. 3. Ok. 15 minut przed końcem duszenia do gulaszu dodaj ziemniaki. Danie przypraw koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Udekoruj natką.

Szybkie curry kalafiorowe
Składniki
- 80 dag młodych ziemniaków
- 2 szkl. zielonego groszku
- 1 mały kalafior
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- kawałek świeżego korzenia imbiru (4-5 cm)
- 1 ząbek czosnku
- 2 płaskie łyżki masła
- po 1 łyżeczce gorczycy w ziarenkach, kuminu
- chili w proszku i kurkumy
- sól
1. Ziemniaki wyszoruj, delikatnie zeskrob skórkę, opłucz i pokrój na spore kawałki. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Obierz imbir i czosnek, pokrój, a potem zgnieć w moździerzu z ziarnami gorczycy. 2. W garnku rozgrzej masło. Wsyp kmin, chili i kurkumę, a po chwili dodaj imbir, czosnek i gorczycę, wymieszaj. Smaż razem jeszcze 1 minutę. Dołóż warzywa. Podlej ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Duś ok. 15 minut. Pod koniec posól do smaku i wymieszaj z jogurtem.