Jedz ogórki kiszone, a twój mózg ci to wynagrodzi
Tak zwane "jedzenie na myślenie" posiada całą masę znaczeń i brzmi dość prozaicznie. Wszyscy doskonale wiemy, że ryby są doskonałym pożywieniem dla naszego mózgu. Ale istnieje także inne pożywienie, które poprawi twoje myślenie, sprawi, że twój mózg będzie pracować lepiej, a do tego jest dostępne niemalże wszędzie. Są to kiszone ogórki. Jednak nie wszystkie ogórki kiszone mają pozytywny wpływ na ludzki mózg.
Naturalnie sfermentowane ogórki
Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazują, że najlepsze są te naturalnie sfermentowane z dodatkiem koperku. Potrawa ta wpływa na poziom serotoniny w naszym mózgu, który jest hormonem odpowiedzialnym za regulację naszego nastroju. Dla ludzi zmagającymi się z depresją i zaburzeniami lękowymi ogórki kiszone mogą stanowić dobrą alternatywę dla zażywania antydepresantów, które posiadają pewne skutki uboczne.
Jelita i lęki
Według naukowców jelita są "drugim mózgiem", ponieważ posiadają tyle neuroprzekaźników, co nasz mózg. Jednakże, mózg jest odpowiedzialny za to, co czujemy i jakie podejmujemy decyzje, a jelita "podejmują" decyzje na temat przełykania, trawienia i przyswajania mikroelementów.
Kolejną fascynującą rzeczą odnośnie naszych jelit jest to, że potrafią one komunikować się z naszym mózgiem. Jeśli organizm zauważa problemy jelitowe, wysyła do mózgu sygnały, które wywołują zmiany nastroju. Ludzie cierpiący na choroby układu pokarmowego znacznie łatwiej popadają w depresję oraz odczuwają problemy związane z zaburzeniami lękowymi.
Kiszone ogórki a euforia
Neuroprzekaźniki GABA są grupą neuronów w mózgu odpowiedzialną za kontrolowanie ruchów ciała, za prawidłowe odbieranie bodźców wzrokowych, a także za stabilność nastroju i zarządzanie lękiem. Spożywając kiszone ogórki robisz dużo dobrego zarówno dla twoich jelit, jak i dla mózgu. Naturalnie sfermentowane pożywienie (między innymi ogórki kiszone) zawiera zdrowe bakterie znane jako probiotyki (gr. pro bios – dla życia). Istnieje wiele badań wskazujących na zależność pomiędzy zaburzeniami lękowymi a poziomem probiotyków.
W Irlandii przeprowadzono badania na szczurach, które polegały na wywołaniu u nich silnie stresujących sytuacji (np. wczesne oddzielenie od matki), a następnie podawanie im probiotyków. Wykazano, że leczenie probiotykami regulowało nastrój zwierząt, a także likwidowało zaburzenia w ich układzie odpornościowym. Udowadnia to, że probiotyki mają korzystny wpływ zarówno na mózg, jak i na układ odpornościowy. Amerykańscy naukowcy udowodnili także, przeprowadzając badania na grupie 700 studentów, że kiszone ogórki zmniejszają poziom stresu i pomagają w leczeniu ludzi cierpiących na fobię społeczną.
Jedz więcej naturalnie sfermentowanych produktów
Oprócz kiszonych ogórków istnieje także kilka innych produktów zawierających te dobre bakterie i pomagające w stabilizowaniu nastroju. Należą do nich jogurty, kiszona kapusta, ciemna czekolada, zupa Miso, tempeh (orientalna przyprawa wytwarzana z soi) oraz kimchi (koreańskie danie z kiszonych warzyw).
Zaletą kiszonych produktów jest również to, że są niezwykle bogate w sód, a zjedzenie kiszonego ogórka można spokojnie traktować jako przekąskę. Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanych kiszonek. Tureccy naukowcy dowiedli, że ludzie z rakiem żołądka spożywali w swoim życiu więcej kiszonek niż ludzie, którzy na tego raka nie chorowali. Tak więc, jedz kiszone produkty, ale pamiętaj o tym, żeby zachować umiar.