Jesienna sałatka
Lekka, pożywna, a przy tym sycąca

Składniki
- po 2 papryki i marchewki
- po 2 buraczki i małe cukinie
- 50-60 dag miąższu dyni
- po kilka liści różnych sałat: rukoli, roszponki, radicchio
- 20 dag sera feta
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do polania warzyw
6
Sposób przygotowania
1. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki pokrój na cząstki. Marchewki obierz, potnij w słupki. Buraczki obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Od każdej cukinii odetnij końce, a resztę potnij na kawałki. Miąższ dyni oczyść,pokrój na cząstki. 2. Wszystkie warzywa oprósz solą oraz ziołami prowansalskimi. Skrop olejem. Dynie smaż 5-7 minut na patelni grillowej. Pozostałe jarzyny ułóż na blasze. Piecz ok. 45 minut w temp. 190 st.3. Ocet wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu. Dolej oliwę i ubij na jednolity sos winegret. Liście sałat dokładnieopłucz i osusz. 4. Usmażoną dynię wymieszaj z upieczonymi warzywami oraz sałatą. Polej sosem. Sałatkę posyp pokruszonym serem feta