Reklama

Reklama

Jesienne menu: wiejski obiad

W jesienny weekend zaproś gości na pyszny obiad i zaproponuj dania w rustykalnym stylu.

Proste i pożywne potrawy wykorzystujące dary jesieni doskonale sprawdzą się w chłodniejsze dni. Taki obiad możesz przygotować podczas weekendowego wypadu na wieś. Jeżeli nie masz możliwości ruszyć się z miasta, zaaranżuj otoczenie: ozdobne dynie, suche bukiety, kosze pełne dojrzałych, gruszek...

Składniki na 6-8 porcji:
- 1,75 - 2 kg pieczeni wieprzowej,
- sól, pieprz,
- pęczek włoszczyzny,
- 1 łyżka miodu,
- 500 ml bulionu,
- 2-3 łyżeczki maki ziemniaczanej,
- 2 łyżki żurawiny

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć. Skórkę naciąć w romby, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na blasze i piec 2 godziny w 175 st. C. Włoszczyznę pokroić i po 10 min. Ułożyć obok mięsa. Miód zmieszać z łyżką wody i po 2 godzinach skropić pieczeń. Podnieść temperaturę do 225 st. C i włączyć funkcję grill, aby powstała chrupiąca skórka.. Gotową pieczeń zdjąć z blachy i trzy mać w cieple. Do pozostałego na blasze sosu wlać bulion, wymieszać, przecedzić i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie zagęścić tym sos. Dodać żurawinę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Pieczeń pokroić i podawać z sosem.

Czas przygotowania: 135 minut
Jedna porcja zawiera: 2400 kJ/573 kcal

Zupa krem z brukwi

Składniki na 6-8 porcji:
- papryczka chili,
- 1 brukiew (ok 750 g),
- 2 cebule,
- 1 por,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 1 l bulionu,
- 400 g śmietany 36 proc.,
- 2-3 gałązki tymianku,
- 200 g chleba razowego,
- łyżeczka masła



Przygotowanie:



Chili drobno pokroić (pestki odrzucić). Brukiew, cebulę i pora (białą część) drobno pokroić. Rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć cebulę, połowę chili, pora i brukiew przez 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem. Gotować 20-25 minut, dodać śmietanę. Pozostałą część pora pokroić w krążki i blanszować je 3-4 minuty w osolonym wrzątku, a następnie przelać zimną wodą. Chleb pokroić na 1 cm kostki i usmażyć na pozostałym oleju, dodać masło i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Grzanki osączyć na ręczniku papierowym. Zupę zmiksować i jeszcze raz doprawić. Podawać z krążkami pora, chili i grzankami.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1150 kJ/275 kcal

Słodko-kwaśna dynia marynowana

Składniki na 6-8 porcji:
- 50 g świeżego imbiru,
- 200 g cebuli perłowej,
- 1,25 kg dyni Hokkaido,
- 1,25 dyni ogrodowej,
- 250 ml wytrawnego białego wina,
- 1 listek laurowy,
- 12 ziaren kolorowego pieprzu,
- 10 goździków,
- szczypta soli,
- gałązka rozmarynu,
- łyżka gorczycy,
- 600 g cukru



Przygotowanie:

Imbir pokroić w cienkie paski. Dynię i cebule obrać, dynię pokroić w kostkę. Wino, 250 ml wody, ocet, listek laurowy, pieprz, sól, rozmaryn, gorczycę, imbir, cebulę i cukier zagotować. Do płynu włożyć dynię hokkaido i gotować 15 minut, po 5 minutach dodać dynię ogrodową. Gdy tylko dynia jest miękka, nakładać do słoiczków i zamykać.

Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 510 kJ/122 kcal

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje