Jesienne menu: wiejski obiad
W jesienny weekend zaproś gości na pyszny obiad i zaproponuj dania w rustykalnym stylu.

Proste i pożywne potrawy wykorzystujące dary jesieni doskonale sprawdzą się w chłodniejsze dni. Taki obiad możesz przygotować podczas weekendowego wypadu na wieś. Jeżeli nie masz możliwości ruszyć się z miasta, zaaranżuj otoczenie: ozdobne dynie, suche bukiety, kosze pełne dojrzałych, gruszek...

Pieczeń wieprzowa
Składniki na 6-8 porcji: - 1,75 - 2 kg pieczeni wieprzowej, - sól, pieprz,- pęczek włoszczyzny, - 1 łyżka miodu, - 500 ml bulionu, - 2-3 łyżeczki maki ziemniaczanej, - 2 łyżki żurawiny Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć. Skórkę naciąć w romby, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na blasze i piec 2 godziny w 175 st. C. Włoszczyznę pokroić i po 10 min. Ułożyć obok mięsa. Miód zmieszać z łyżką wody i po 2 godzinach skropić pieczeń. Podnieść temperaturę do 225 st. C i włączyć funkcję grill, aby powstała chrupiąca skórka.. Gotową pieczeń zdjąć z blachy i trzy mać w cieple. Do pozostałego na blasze sosu wlać bulion, wymieszać, przecedzić i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie zagęścić tym sos. Dodać żurawinę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Pieczeń pokroić i podawać z sosem.
Czas przygotowania: 135 minut Jedna porcja zawiera: 2400 kJ/573 kcal
Składniki
Zupa krem z brukwi
Składniki na 6-8 porcji: - papryczka chili, - 1 brukiew (ok 750 g), - 2 cebule, - 1 por, - 3 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 1 l bulionu, - 400 g śmietany 36 proc.,- 2-3 gałązki tymianku, - 200 g chleba razowego, - łyżeczka masła
Przygotowanie:
Chili drobno pokroić (pestki odrzucić). Brukiew, cebulę i pora (białą część) drobno pokroić. Rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć cebulę, połowę chili, pora i brukiew przez 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem. Gotować 20-25 minut, dodać śmietanę. Pozostałą część pora pokroić w krążki i blanszować je 3-4 minuty w osolonym wrzątku, a następnie przelać zimną wodą. Chleb pokroić na 1 cm kostki i usmażyć na pozostałym oleju, dodać masło i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Grzanki osączyć na ręczniku papierowym. Zupę zmiksować i jeszcze raz doprawić. Podawać z krążkami pora, chili i grzankami.
Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1150 kJ/275 kcal
Składniki
Słodko-kwaśna dynia marynowana
Składniki na 6-8 porcji: - 50 g świeżego imbiru, - 200 g cebuli perłowej, - 1,25 kg dyni Hokkaido, - 1,25 dyni ogrodowej, - 250 ml wytrawnego białego wina, - 1 listek laurowy, - 12 ziaren kolorowego pieprzu, - 10 goździków, - szczypta soli, - gałązka rozmarynu, - łyżka gorczycy, - 600 g cukru
Przygotowanie: Imbir pokroić w cienkie paski. Dynię i cebule obrać, dynię pokroić w kostkę. Wino, 250 ml wody, ocet, listek laurowy, pieprz, sól, rozmaryn, gorczycę, imbir, cebulę i cukier zagotować. Do płynu włożyć dynię hokkaido i gotować 15 minut, po 5 minutach dodać dynię ogrodową. Gdy tylko dynia jest miękka, nakładać do słoiczków i zamykać.
Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 510 kJ/122 kcal