Jesienne menu: wiejski obiad

W jesienny weekend zaproś gości na pyszny obiad i zaproponuj dania w rustykalnym stylu.

article cover

Czas przygotowania: 135 minut
Jedna porcja zawiera: 2400 kJ/573 kcal Zupa krem z brukwi Składniki na 6-8 porcji:
- papryczka chili,
- 1 brukiew (ok 750 g),
- 2 cebule,
- 1 por,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 1 l bulionu,
- 400 g śmietany 36 proc.,
- 2-3 gałązki tymianku,
- 200 g chleba razowego,
- łyżeczka masła



Przygotowanie:



Chili drobno pokroić (pestki odrzucić). Brukiew, cebulę i pora (białą część) drobno pokroić. Rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć cebulę, połowę chili, pora i brukiew przez 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem. Gotować 20-25 minut, dodać śmietanę. Pozostałą część pora pokroić w krążki i blanszować je 3-4 minuty w osolonym wrzątku, a następnie przelać zimną wodą. Chleb pokroić na 1 cm kostki i usmażyć na pozostałym oleju, dodać masło i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Grzanki osączyć na ręczniku papierowym. Zupę zmiksować i jeszcze raz doprawić. Podawać z krążkami pora, chili i grzankami.

Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1150 kJ/275 kcal



Przygotowanie:

Imbir pokroić w cienkie paski. Dynię i cebule obrać, dynię pokroić w kostkę. Wino, 250 ml wody, ocet, listek laurowy, pieprz, sól, rozmaryn, gorczycę, imbir, cebulę i cukier zagotować. Do płynu włożyć dynię hokkaido i gotować 15 minut, po 5 minutach dodać dynię ogrodową. Gdy tylko dynia jest miękka, nakładać do słoiczków i zamykać.

Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 510 kJ/122 kcal

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas