Jeżynowy placek z kruszonką

Delikatne i kruche ciasto z jeżynami to prawdziwa uczta smaków. Kwaskowe owoce i słodka kruszonka - czy może być lepsze połączenie?

Kruchy placek z kruszonką
Kruchy placek z kruszonką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło, posiekaj drobno ostrym nożem. Wbij żółtka, wlej śmietanę. Dodaj wiórki kokosowe, olejek rumowy oraz cukier. Szybko zagnieć kruche ciasto. 

2. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą, odłóż do lodówki na około godzinę. W tym czasie przebierz, opłucz i osusz jeżyny. W razie potrzeby usuń szypułki. Jeśli owoce są kwaśne, możesz wymieszać je  z cukrem do smaku.

3. 1/3 schłodzonego ciasta oderwij, pozostaw w lodówce. Resztę rozwałkuj, wylep spód prostokątnej blaszki do pieczenia. Rozłóż przygotowane jeżyny. Wyjmij resztę ciasta. Zetrzyj je na tarce jarzynowej o małych oczkach wprost na jeżyny. Piecz placek 45 min w 180 st.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas