Jeżynowy placek z kruszonką
Delikatne i kruche ciasto z jeżynami to prawdziwa uczta smaków. Kwaskowe owoce i słodka kruszonka - czy może być lepsze połączenie?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło, posiekaj drobno ostrym nożem. Wbij żółtka, wlej śmietanę. Dodaj wiórki kokosowe, olejek rumowy oraz cukier. Szybko zagnieć kruche ciasto.
2. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą, odłóż do lodówki na około godzinę. W tym czasie przebierz, opłucz i osusz jeżyny. W razie potrzeby usuń szypułki. Jeśli owoce są kwaśne, możesz wymieszać je z cukrem do smaku.
3. 1/3 schłodzonego ciasta oderwij, pozostaw w lodówce. Resztę rozwałkuj, wylep spód prostokątnej blaszki do pieczenia. Rozłóż przygotowane jeżyny. Wyjmij resztę ciasta. Zetrzyj je na tarce jarzynowej o małych oczkach wprost na jeżyny. Piecz placek 45 min w 180 st.