Reklama

Reklama

Jeżynowy placek z kruszonką

Delikatne i kruche ciasto z jeżynami to prawdziwa uczta smaków. Kwaskowe owoce i słodka kruszonka - czy może być lepsze połączenie?

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 400 g jeżyn

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło, posiekaj drobno ostrym nożem. Wbij żółtka, wlej śmietanę. Dodaj wiórki kokosowe, olejek rumowy oraz cukier. Szybko zagnieć kruche ciasto. 

Reklama

2. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą, odłóż do lodówki na około godzinę. W tym czasie przebierz, opłucz i osusz jeżyny. W razie potrzeby usuń szypułki. Jeśli owoce są kwaśne, możesz wymieszać je  z cukrem do smaku.

3. 1/3 schłodzonego ciasta oderwij, pozostaw w lodówce. Resztę rozwałkuj, wylep spód prostokątnej blaszki do pieczenia. Rozłóż przygotowane jeżyny. Wyjmij resztę ciasta. Zetrzyj je na tarce jarzynowej o małych oczkach wprost na jeżyny. Piecz placek 45 min w 180 st.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje