Reklama

Reklama

Jogurtowe malibu z jagodami

To połączenie jest rewelacyjne

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 40 dag jagód
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dosypując pod koniec cukier. Nie przerywając miksowania, dodaj kolejno żółtka. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj drewnianą albo plastikową łyżką. 

2. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 30 min. Biszkopt ostudź, wyjmij z tortownicy i przetnij na 3 placki tak, by wierzchni był najgrubszy. 

3. Połowę likieru wymieszaj z mlekiem i łyżeczką cukru pudru. Ponczem nasącz wszystkie placki. Jagody przebierz, opłucz. 1/2 szkl. odłóż, pozostałe zblenduj. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru pudru. Dodaj jogurt i resztę likieru, wymieszaj. Krem podziel na 2 części. Do jednej dołóż mus z jagód, całe jagody i żelatynę, wymieszaj. Posmaruj tym dwa spodnie biszkopty, ułóż je jeden na drugim i przykryj wierzchnim plackiem. Lekko dociśnij i schłodź. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem jogurtowym. Posyp wiórkami kokosowym. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje