Już sezon na truskawki

Warto delektować się ich smakiem, kiedy są świeże. Czerwiec to czas dojrzewania tych aromatycznych owoców.

Truskawki nie tylko są smaczne, ale też bardzo zdrowe.
Truskawki nie tylko są smaczne, ale też bardzo zdrowe. 123RF/PICSEL

Warto to wykorzystać, bo porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie malca na witaminę C, dostarcza mu też dawki żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Truskawki wzmacniają odporność, poprawiają apetyt, zapobiegają anemii.

Najsmaczniejsze są owoce świeżo zerwane (w lodówce można je przechowywać nie dłużej niż 2 dni).

Należy wybierać te dojrzałe, równo wybarwione, jędrne i lśniące. Aby nie chłonęły wody, trzeba je myć z szypułkami.

Świetnie smakują zarówno bez dodatków, jak z i cukrem, z bitą śmietaną, w serniku na zimno czy biszkopcie z galaretką.

Na drugie śniadanie warto podać dziecku koktajl z truskawek zmiksowanych z mlekiem lub kefirem. Odrobina cukru waniliowego wzmocni aromat owoców.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas