Kabaczek faszerowany
Pieczarki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Cebulę i papryki pokrój w kostkę.
Składniki dla 4 osób:
- kilka małych kabaczków
- 20 dag pieczarek
- 10 dag kaszy jaglanej
- czerwona papryka
- pomarańczowa papryka
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- cebula dymka
- olej do smażenia
- 15 dag sera gouda
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Cebulę i papryki pokrój w kostkę. Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Kabaczki, jeśli małe, wydrąż, duże pokrój na długie odcinki, wydrąż.
2. Pieczarki podsmaż na oleju, dodaj cebulę i papryki. Smaż, aż warzywa zmiękną. Dodaj kaszę, natkę pietruszki i starty ser. Smaż, aż ser się rozpuści i delikatnie zwiąże farsz. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Farsz nakładaj do beczułek z kabaczka, zapiekaj kwadrans w temp. 200°C.
Czas przygotowania: ok. godziny