Kacze udka w pomarańczowym sosie
Chrupiące!
Składniki:
- 4 udka z kaczki
- 4 pomarańcze
- cytryna
- 10 dag suszonych moreli
- olej z pestek winogron lub masło klarowane
- 4 dag rodzynek
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Dwie pomarańcze i pół cytryny pokrój w plastry. Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, kładź na niej uda skórą do dołu, smaż na mocnym ogniu. Przewróć, smaż chwilę. Udka przekładaj do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry pomarańczy, cytryny, suszone morele i rodzynki.
2. Pozostałe pomarańcze i cytryny sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Patelnię z kaczym tłuszczem zdejmij z ognia. Wlej do niej ćwierć szklanki wody, sok z pozostałych owoców, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Sosem polej kacze udka, dodaj gałązki świeżego rozmarynu.
3. Piecz pod przykryciem 1,5 godz. w 180°C. Pod koniec pieczenia odkryj, by wierzch mięsa się przypiekł.