Kaczka nadziewana - Gosia

<b>Składniki:</b> 2 kg młoda kaczka, 20 dag cielęciny, plaster świeżej słoniny (ok 5 dag), 2 stołowe łyżki bułki tartej, 2 jajka, wątróbka z kaczki, 3 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek, kilka kwaśnych jabłek (mogą być papierówki).

Przygotowanie

Z kaczki odrzucamy podroby, z wyjątkiem wątróbki, wyjmujemy szyję pozostawiając nienaruszoną skórę, odcinamy końcówki skrzydeł, dokładnie myjemy, obsuszamy i nacieramy wnętrze majerankiem zmieszanym z solą, odstawiamy w chłodne miejsce.

Nadzienie

Tartą bułkę zalewamy letnim mlekiem. Cielęcinę, słoninę i wątróbkę przepuszczamy dwa razy (ważne) przez maszynkę, dodajemy namoczoną bułkę, żółtka, przyprawy i ubitą na sztywno pianę z białek. Następnie nadziewamy wnętrze kaczki i szyję ;-)) zszywamy lub spinamy szpadkami, układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp.180C, podlewając dość obficie wytworzonym sosem ;-)) przez godzinę lub nieco dłużej (w zależności od wielkości kaczki). Gdy mięso jest prawie miękkie, dokładamy jabłka i pieczemy na średnim ogniu w temp.150C odkrytą by mięso się zrumieniło.

Podajemy na wygrzanym półmisku w taki sposób, by każda porcja składała się z mięsa i i farszu, obkładamy porcję upieczonymi jabłkami, polewamy częścią wytworzonego sosu;-)) Kaczka najsmaczniejsza jest z kluskami na parze i sałatką owocową.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas