Kaczka szałwiowa w pomarańczach
Przyrządź kaczkę na niedzielny obiad. Domownicy będą zachwyceni!
Sposób przygotowania
1. Udka kaczki umyj, usuń końcówki piór. Potem delikatnie, podważając nożem, oddziel skórę od mięsa, tak by powstały głębokie kieszonki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek.
2. W kieszonki w udkach włóż listki szałwii. Pozostałe listki szałwii posiekaj. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem. Posyp suszonym tymiankiem. Odłóż w chłodne miejsce na 2 godziny.
3. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj. Jedną obierz i pokrój w plasterki, a z drugiej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oliwę połącz z miodem, musztardą, szałwią oraz sokiem i skórką z pomarańczy.
4. Udka ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 50 minut. W połowie czasu pieczenia mięso posmaruj bejcą pomarańczową i obłóż plasterkami pomarańczy.