Kaczuszki w stawie marchewkowym
Czas: około 60 minut. Porcja: 130 kcal.

Składniki
- 20 dag filetu z indyka
- 4 młode marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 łyżka masła
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz, cukier
- 2 tosty pszenne
- szczypiorek
Mięso opłucz, wrzuć do garnuszka. Wlej 4 szklanki wody, wsyp odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia i zdejmij tworzącą się szumowinę. Oczyść starannie marchewki, pietruszkę oraz kawałek selera. Marchewki pokrój na kawałki, pozostałe warzywa wrzuć do garnka w całości. Dodaj łyżkę masła, gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Z zupy usuń jedną marchewkę, kawałek selera oraz korzeń pietruszki. Wrzuć ziemniaki i gotuj razem przez 15 minut.
Gotową zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, odrobiną pieprzu i cukru. Tosty zrumień w tosterze lub na suchej patelni. Foremką wytnij małe kaczuszki. Zupę rozlej do miseczek. Udekoruj falami ze śmietany, sitowiem ze szczypiorku i pływającymi kaczuszkami.