Reklama

Reklama

Kakaowe naleśniki gryczane z gruszkami

Bezglutenowe czekoladowe naleśniki w towarzystwie gruszek doprawionych intensywnie pachnącym kardamonem, a wszystko podane z melasą (z karobu, buraków lub trzcinową). Jeżeli nie przepadacie za słodkimi obiadami, zróbcie to danie na deser albo śniadanie.

Składniki na około 8 naleśników o średnicy 25 cm:

Reklama

Na ciasto:
·  1½ szklanki mąki gryczanej
·  4 łyżki dobrej jakości kakao lub karobu
·  2 jajka (oznaczone 0 lub 1)
·  1½ szklanki mleka roślinnego
·  ½ szklanki wody
·  1 łyżka ksylitolu lub adekwatna ilość stewii, zgodna z przelicznikiem podanym na opakowaniu
·  kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Na nadzienie:
· 8 niewielkich gruszek o łącznej wadze 400-450 g
· 1 łyżeczka mielonego kardamonu
· 4 łyżki miodu albo syropu z agawy lub melasy
· melasa do podania -1 łyżka na każdy naleśnik

Mąki mieszamy z kakao, solą i ksylitolem lub stewią.

Wbijamy jajka, mieszamy energicznie trzepaczką, aż składniki się połączą.

Ciągle szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki, wlewamy cienką strużką mleko, a następnie wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Odstawiamy je, aby odpoczęło, i przygotowujemy nadzienie.

Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki.

Przekładamy je do rondla lub na patelnię, dodajemy kardamon i miód (albo syrop z agawy lub melasę). Dusimy na średnim ogniu, aż zmiękną.

Rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników, smarujemy ją olejem (za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego).

Wlewamy porcjami ciasto i smażymy niezbyt grube naleśniki.

Na każdy naleśnik nakładamy porcję gruszek i zwijamy. Podajemy z melasą.

Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek, autorki popularnego bloga kulinarnego o wdzięcznej nazwie "Zielenina". Jej debiut książkowy to jednak nie wykład na temat moralności, a - o ile można w tym przypadku tak napisać - pełnokrwista książka kucharska.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje